10 domačih jesenskih opravil – 1. del

Za poletno sezono nekaj mesecev prej pripravljamo našo telo, da bomo na plaži izgledali božansko, jesen je pa čas, ko moramo poskrbeti za naš dom in se izogniti visokim stroškom, vlagi ter ostalim nevšečnostim, ki nastanejo, če pozabimo na zaščito pred nižjimi temperaturami.

Sledi 5 hišnih opravil, ki jih moramo dokončati, preden v mesto zavije prava jesen.

1) Zamenjajte žlebove

Veliko od vas ve, da je potrebno žlebove očistiti listov in ostale navlake, ki se nabere čez leto, saj bomo tako vodi dovolili, da skozenj teče brez težav in da zaradi stanja ne bo zmrzovala. Nepretočni žlebovi namreč predstavljajo tudi nevarnost poplave, še posebej, ko voda ne more odtekati in se zliva v notranjost doma.

To jesen naredite korak naprej – zamenjajte celotne žlebove za nove in se prepričajte, da lahko do pomladi preživite brez skrbi. Poleg tega jim položite dodatke, ki se raztegnejo od spodnjega konca vodoravno kakšen meter naprej in se tako izognite neprijetnostim.

2) Pripravite motorje

Jeseni, še preden se začne sezona snega in temperatur pod ničlo, se prepričajte, da vsi vaši motorji za dvorišče in okolico hiše delujejo – ali je čistilec snega še pri stvari, ima dobro napolnjene gume? Zamenjajte mu olje, če je potrebno, v nasprotnem primeru ga dodajte.

Hkrati pospravite kosilnico na varno mesto, kjer bo prezimila mrzle dneve. Izpraznite jo in očistite, da ne boste spomladi imeli »težav« s tem in bo trava zaradi lenobe stala dlje časa nepokošena.

3) »Zakrpajte« asfalt

Stoječa voda pri nič stopinjah zmrzne in se razširi, zato si lahko predstavljate, da se popolnoma enako zgodi pri deževnici, ki se zadržuje na enem mestu. Tako bo luknja na asfaltu tik na vhodu v dvorišče zaradi razširjenih luž še večja in spomladi bodo akumulatorji v vašem avtomobilu kar trpeli, ko boste želeli priti pred hišo.

Najprej očistite špranjo z ognjem, nato pa jo napolnite s peskom, na katerega položite še cement, ki ga zravnate v višini preostale površine.

4) Preverite ogrevalni sistem

V kolikor kurite na drva, ne pozabite očistiti dimnikov in preverite cevi, pri uporabi peči pa preverite filtre, da bi maksimalno izkoristili efektivnost ogrevalnega sistema – na njih se namreč velikokrat nabirajo prah in bakterije, zato jih je potrebno redno menjati. Ob tem novega ne poškodujte.

Poleg tega preverite, kako tesnijo vrata in okna, saj si res ne želite, da vam toplota uhaja, vi pa plačujete za ogrevanje enormne vsote.

5) Posušite namakalni sistem

Čas je, da se poslovite od namakalnega sistema, ki vam je tako dobro služil celo poletje. Zaprite glavni dovod vode, izključite avtomatski senzor, odprite luknje in jih očistite zemlje, listov itd.

V kolikor je mogoče, ga pospravite na toplo, da morebiten preostanek vode ne bi zmrznil in vam tako otežkočil uporabo naslednje poletje.

 


Bi se radi držali zgornjih nasvetov, a nimate vseh pripomočkov? Ne skrbite – na portalu bolha.com poskrbimo, da vam ničesar ne bo manjkalo.

DOM IN GRADNJA

Menu