10 domačih jesenskih opravil – 2. del

Dvignite roke v zrak tisti, ki menite, da je oktober najlepši jesenski mesec v letu! Poleg rožnatih je tudi poln jesenskih barv, ki nas kot nalašč spomnijo, da je okrog našega doma potrebnega še nekaj dela, s katerim bomo tako okolico kot notranjost pripravili na prihajajoče vreme in nižje temperature.

V prejšnjem zapisu smo vas že seznanili s prvimi idejami, kaj postoriti okrog hiše, tokrat pa smo za vas pripravili nov sveženj nalog, zato zavihajte rokave in začnite!

1) Odstranite cevi iz pip

Vse cevi, ki so pripete na zunanje pipe, odstranite, saj bi v nasprotnem primeru zmrzal povzročala odtekanje vode nazaj, od koder je prišla, kar pomeni, da bi se dotaknila in navlažila tudi notranjih sten doma. Voda, ki se nabira v ceveh, zamrzne, se razširi in poči, na tem mestu nastanejo luknje, cev pa je uničena.

Ne pozabite izklopiti vseh ventilov za vodo, ki so povezani z zunanjimi cevmi ter pipami, saj boste s tem z največjo zagotovostjo preprečili nastanek poškodb.

2) Zasmolite luknje

Z nekaj kupljene smole, ki se barvno ujema s površinami, se sprehodite okrog zunanjosti vrat ali oken in poskrbite, da zasmolite oz. zamašite vse morebitne luknje, ki so nastale zaradi vremenskih razmer čez leto. Prav tako preverite, ali so stene »zamašene« na mestu, kjer cevi gredo skozi zid v notranjost.

Takšna preventiva je najcenejša in hkrati najpomembnejša preventiva vašega doma, saj ga tako zavarujemo pred vlago, ki si je v stanovanju res ne želimo dobiti.

3) Preglejte strešne kritine

V kolikor je vaša streha visoko in preveč strma, pri tem koraku pazite in namesto plezanja po njej raje vzemite daljnogled ter trdne lestve, da se ne bi poškodovali. Iščite za luknjami, hrapavimi površinami, ter popravite streho tam, kjer je to potrebno.

4) Poskrbite za rastline.

Jesen je čas, ko morate obrezati rastline in drevesa na dvorišču vašega doma. Veje in listi naj bodo vsaj en meter odmaknjeni od hiše – tako preprečite, da bi vlaga kapljala na stene in streho ter poškodovala zunanje površine doma.

5) Poskrbite za zunanje pohištvo

Četudi so stoli in mize, ki so postavljeni na terasi, narejeni za zunanje vremenske razmere in zaščiteni pred vsemi letnimi časi, to še ne pomeni, da lahko pozabite nanje. Preden jih odnesete v garažo, kjer bodo počakali na toplejše temperature, jih dobro očistite – odstranite in operite blazine, z gobo in primernih čistilom pa se znebite nečistoč na pohištvu. Peno sperite s šobjo na cevi, a izogibajte se močnim pritiskom vode, saj bodo poškodovali površine.
V nasprotnem primeru stoječa voda, ki hitro zamrzne, in sneg poškodujeta les, plastiko ter druge materiale, na blazinah pa se bo nabirala vlaga.

 

 


Bi se radi držali zgornjih nasvetov, a nimate vseh pripomočkov? Ne skrbite – na portalu bolha.com poskrbimo, da vam ničesar ne bo manjkalo.

DOM IN GRADNJA

Menu