10 najboljših evropskih potapljaških destinacij

V tokratnem počitniškem zapisu vam žal ne bomo podarjali letalskih kart, ne bomo vam ponujali niti brezplačnih nastanitev v apartmajih na avanturističnih otokih Španije, temveč vam bomo predstavili ideje, kamor se lahko kot potapljaški navdušenci odpravite letošnje poletje.

Najverjetneje si mislite, da je za vrhunsko in nepozabno potapljanje potrebno odpotovati daleč stran, v tropske kraje, kjer vas bodo presenetile žive barve in bogata raznolika ekosfera. Motite se. Čudovita mesta, kjer pride vsak potapljač na svoj račun, so tudi v Evropi, in vas nikoli ne bodo pustila na cedilu.

1) Lofotski otoki, Norveška

Lofotski otoki v svojem mrzlem ozračju potapljaču nudijo občudovanje velikih rib, visok kelpov gozd z rjavimi algami, številne nedotaknjene razbitine in tako globoke stene, da se vam bo od višine zvrtelo. Destinacija, ki je znana po svoji lahki dostopnosti, do katere avanturist lahko pride tako iz kopnega kot skoči iz čolna, je primerna tudi za pohodništvo in ribolov, zato tega severnega dela Evrope ob razmišljanju na letošnje počitnice nikakor ne pozabite.

2) Otočje Orkney, Škotska

Škotska se na tem delu ozemlja hvali z globoki grebeni, dolgimi potopu in znanimi ter bogatimi razbitinami. Voda je hladna, polna hranil, kar omogoča pestro in raznoliko življenje različnih predstavnikov favne. Tjulnji, kiti, delfini, ptiči mormoni … Vse to in še več so stalni obiskovalci tamkajšnjih prebivalcev, ki očarajo vsakega potapljača.

3) Otok Lundy, Bristolski zaliv, Združeno kraljestvo

Največji otok v Bristolskem zalivu je zanimiv za ornitologe in ljubitelje divjine. Toplejša voda v okolici je kraj, kjer živijo pisane spužve in številne druge korale. Potapljači v svoje fotografske kamere ujamejo edinstveno pokrajino, presenetljiva melišča, sive tjulnje … Potop na tem območju ni enostavna naloga, zato jo svetujejo izkušenejšim avanturistom.

4) Malteško otočje

Ta majhno sredozemsko državo sestavljajo trije otoki, vsak od njih pa ponuja drugačno izkušnjo. Tja se odpravite, če vas bolj zanimajo toplejši tokovi, grebeni, enostavni dostopi, jasne in mirne vode ter kopica rib. Območje je kot nalašč za začetnike oz. tiste, ki so potapljaški certifikat šele dobili v svoje roke. Izkušeni pa nikakor ne mislite, da je lokacija dolgočasna – malteške lokalne jame in razbitine vas bodo očarale.

5) Otok Man, Združeno kraljestvo

Veliko ljudi se na Združeno kraljestvo sploh ne spomni, ko se pogovarjajo o potapljanju, a se ta otoška država hvali z izrednimi lokacijami, polnimi tjulnjov, delfinov in morskih psov selivcev. Vidljivost je fantastična in voda je napolnjena s scenskimi razbitinami. To je odličen kraj za srečanje različnih vrst živali.

6) Kilkee, Irska

V kolikor obožujete spektakularne valove, zanimivne kamnite formacije in skale, se odpravite na obalo irskega Kilkee. Intenzivno vreme nad površino se ponovi tudi v globinah, spustimo se lahko tudi do 30 metrov, ponekod pa je voda »zgradila« v skalah prav tunele, ki so še posebej privabljivi za obiskovalce. Za izkušene potapljače se pot na koncu predora razprostre v širno bogato jamo, začetniki in tisti, ki ste manj avanturistični, pa boste uživali že v prvem stiku, ki vas bo vsekakor navdušil.

7) Ciper

Ta država skoraj na jugu Mediteranskega morja je obdana s toplo, čisto in bogato vodo. Hobotnice, škarpene, morske jegulje in glavate želje se potapljačem razkažejo v plitvini na čudovitem peščenem dnu. Kraji, ki so priljubljeni med skupinami potapljačev, so lahko dostopni in primerni za začetnike, izkušenejši pa naj si izziv poiščejo med razbitinami, ki ležijo dobrih 40 metrov globoko v čudovitem morskem svetu.

8) Sosednja Hrvaška

Naši sosedom je narava dala izredne plaže, čisto morje in odlične destinacije za ljubitelje potapljanja. Kamnita obala in kristalna voda ponujata razgled na čudovite stene in krasne grebene, na katerih živijo morske zvezde, jastogi, ribe, hobotnice, jegulje itd. Skriti nedotaknjeni zalivi, jame, razbitine in še veliko drugih znamenitosti le čakajo, da jih bo avanturist odkril.

9) Kanarski otoki

Biologi so morje v okolici Kanarskih otokov oznanili za vodo s kopico potenciala, ki v svojih turkiznih globinah ponuja zatočišče morskim psom, sipam, jeguljam, morskim polžom in drugi favni, ki vsakodnevno pozira pred vodnimi fotografi. Vulkanska aktivnost je ustvarila zanimive jame in kanale, ki so primerni za raziskovanje tako za začetnike kot izkušene potapljače.

10) Normandija, Francija

Potapljači v tej pokrajini »slavijo« enega najpomembnejših evropskih dogodkov v moderni zgodovini. Tam se na območju 100 metrov razgaljajo razbitine, polne zgodb, ki znajo impresionirati gledalca, ker pa večina razbin velja za vojna grobišča, lov na zaklade ni dovoljen.

 


V tem zapisu vam ne podarjamo zastonj letalskih kart do teh fascinantih krajev, lahko pa vam ponudimo bližnjico do potapljaške opreme, ki jo že kot začetni potapljač nujno potrebujete.

POTAPLJAŠKA OPREMA

Menu