7 razlogov, da je morje tisto, kar potrebuješ

Na kaj se spomnite, ko vam omenimo besedo »morje«? Naše asociacije se dotaknejo morskega zraka, nežnega vonja soli, hladne vode, ki osveži vse pregrete čute, bučnih pljuskov na »bombico«, peska med prsti, igranja kart ob večerih, čričkov ponoči, toplih sončnih žarkov … Morje ne vpliva blagodejno le na našo dobro voljo, temveč tudi na naše zdravje.

 

Vitamin D

Kar od 80 % do 90 % doze vitamina D dobite od sončnih žarkov, ki je, glede na raziskave harvardske medicinske fakultete, najbolj naraven izvir tega vitamina. Svetloba prodre v telo in ojača kosti, pozdravi kožo in celo izboljša mentalno zdravje človeka.

Seveda ni potrebno z ničemer pretiravati. Preveliko izpostavljanje soncu lahko privede tudi do kožnega raka, zato mnogi zdravilne učinke sončne svetlobe in toplote povezuje ravno s to boleznijo. Poskrbite, da boste med sončenjem vseeno vedno zaščiteni s kremo s primernim faktorjem, ki ustreza vaši koži in njenemu pigmentu.

Pesek kot naravni piling

Ste se kdaj vprašali, zakaj je tako dobro hoditi bos po pesku? V vsakem stopalu je od 3000 do 7000 živčnih končičev, ki jih ravno majhni mokri delci peska predramijo in ustvarjajo naraven piling odmrle kože, ki kot rezultat prinese prenovljen in mehek podplat.

Z namenom, da bi izkoristili kar se da največ pomlajevalnih učinkov peska, se sprehajajte ob morju, kjer vam voda sproti spira mivko iz stopal in poskrbi, da se hkrati umaknejo tudi vsi umrli delci vaše kože, ki jih je, ne boste verjeli, vsako sekundo zelo veliko.

Blaži revmo

Minerali v oceanu pomagajo zmanjšati simptome revmatoidnega artritisa. Glede na raziskave so bolniki, ki so bili udeleženi solne kopeli iz Mrtvega morja, občutili manj simptomov te bolezni, kot je jutranja okorelost in težave pri držanju oz. prijemanju predmetov. Poleg kopeli pri lajšanju težav pomaga tudi dovolj vitamina D, o katerem smo pisali v prvi točki.

Sonce zmanjša depresijo

Že zdrava kmečka pamet nam pove, da smo ljudje srečnejši in bolj nasmejani v toplejših ter sončnih delih leta. Raziskava, ki so jo opravili na Baker inštitutu v Melbournu, priča o tem, da se je volja in vedenje sodelujočih v raziskavi znatno izboljšalo, ko so bili postavljeni v lep, sončen dan. Nivo serotonina, hormona sreče, se je zvišal in imel blagodejen učinek na zmanjšanje stresa, izboljšanje spanca in uravnavanje apetita.

Ko dobremu počutju dodate še plažo, morje, sončne žarke in svežo morsko sapico, veste, da vam do stanja depresije manjka še veliko.

Morje izboljša elastičnost kože

Ocean je poln mineralov, ki vplivajo na počasnejše staranje kože, saj jo sprošča in jo z vsakim dnem naredi bolj prožno. Z leti naša koža izgublja na čvrstosti in gibčnosti, in medtem, ko se nekateri poslužujejo lepotnih operacij, ki bi jih čudežno naredile mlajše in bolj sijoče, mi svetujemo obisk morja in morskih krajev, ki bo razvajalo vaše telo in ga iz dneva v dan naredilo bolj mladostnega.

Prisili vas k gibanju

Dopustovanje na plaži vedno zahteva od nas tudi nekaj aktivnosti, kajne? Najsi bo to plavanje, jutranji tek, surfanje, igranje nogometa, odbojke na mivki ali preprosto hoja do centra mesta in nazaj do apartmaja. Redki so dnevi, ko samo ležite na mehki brisači in ne počnete preprosto nič. Ali ste vedeli, da hoja po pesku zahteva od 1,6- do 2,5-kratno mehanično delo telesa od navadne hoje po asfaltu?

Veliko kalorij porabite tudi ob vsakodnevnih aktivnostih na plaži. Že rekreacijsko plavanje skuri okrog 200 kalorij. Kaj pa odbojka na mivki? Okrog 300. To pa je kar simpatična »cena« za čas, ko se imate lepo, kajne?

Izklopili se boste

To, da se preprosto izklopite, je odlično tako za vaš um, telo in dušo. Raziskava iz Univerze v Gothenbugu na Švedskem je podala zaključke, da konstanten »priključek« na vsakodnevne situacije ter tehnologijo povzroča stres, insomnijo in depresijo, zato poskrbite, da se vsaj na morju in na dopustu odklopite od naprav, ki vas spominjajo na dolgočasno rutino doma ter službe.

 


Kar še potrebujete je le prostor, kjer boste vsaj en teden v letu uživali v lepotah morske narave. Poiščite ponudbo apartmajev in kamp prikolic na bolha.com, spakirajte in odpotujte.

APARTMAJI IN SOBE

Menu