9 stvari, ki jih morate jeseni nujno storiti na vrtu

Ne glede na to, da se poletje niti še končalo ni, veliko vrtičkarjev že razmišlja, kako svoje vrtove in gredice pripraviti na jesen. Od septembra, ko se na našem območju začno ohladitve in prihaja zlata ter mokra jesen, je potrebno postoriti nekaj vrtnih opravil, ki bodo pomagala, da bo naslednje leto zeleno in rodovitno.

Septembra se dnevi krajšajo, listi začnejo spreminjati svojo barvo in pojavijo se prve slane. Je mesec, ko je potrebno saditi trajnice, zimzelene rastline in trate. Je tudi čas, ko obiramo hruške, grozdje, jabolke, sadimo maline, pognojimo jagode, pobiramo zrelo zelenjavo, sejemo zimsko solato, špinačo in motovilec.

Smo kaj pozabili?

1) Zakrijte zelenjavo in začimbe

Primerno zaščitite vso posajeno zelenjavo in začimbe. Na ta način boste prispevali k izboljšanju teksture in strukture prsti, zato bodo vaše rastline v naslednjih sezonah močnejše in bogatejše.

2) Posadite zimzelene rastline

Trdožive letne rože, ki preživijo, so črna kumina (Nigella), velika peščenica (Ammi Majus), vrtna nočnica (Hesperis Matronalis), modri glavinec (Centaurea Cyanus). Na zelenjavnem delu vrtička posadite mlado čebulo, špinačo, redkvice, korenje, ohrovt, brokoli in zeleno solato. Vsa zelenjava bo preživela zimo in vam v zgodnji pomladi dala prve okusne ter sočne pridelke.

3) Polagajte zelena gnojila

Pomembno je, da jeseni na svoje gredice položite zelena gnojila (zelena praha), da bi zemljišče ohranili pokrito čez zimo. Med rastline za zeleno gnojenje sodijo vse, ki jih zadelamo v tla – hitro morajo kaliti, hitro rasti in v kratkem času narediti veliko listne mase.

4) Posadite pomladne čebulice ob robovih

Narcise (Narcissus), luk (zeljnata travnica iz družine lukovk s podzemnimi čebulicami, Alliums) in druge čebulice lahko posadite prav v septembru. Čebulice tulipanov raje posadite novembra, ko se temperatura prsti zniža od tiste v primerjavi z začetkom jeseni.

5) Poskrbite za dalije

Dalijam odstranite odcvetele cvetove, da bi podaljšali njihovo cvetenje skozi prvo zmrzal, do pozne jeseni pa jih tudi redno zalivajte in dognojujte. Enako storite z ostalimi rožami, ki so znane po ponovnem cvetenju, saj boste tako podaljšali njihovo življenjsko dobo.

6) Obirajte ostalo zelenjavo

V jesenskem času nadaljujte z obiranjem krompirja, buč, bučk, koromača itd. Enako storite z zadnjimi fižoli in odrežite liste tako, da korenine pustite v zemlji ter poskrbite, da izpustijo dišik v prst za kvalitetno letino prihodnje leto.

7) Pripravite grablje za liste

Z grabljami na kup zložite odpadlo liste, ki ga bo z vsakim dnem vedno več, in si pripravite doma narejene odpadke, ki so več kot odlične za izboljšanje prsti.

8) Zalivajte rastline v posodah

Nikakor ne pozabite zalivati rastlin, ki jih imate v velikih posodah, da se čez zmrzal ne posušijo. Takšne rastline lahko namreč zaradi svoje konstitence zdržijo tudi po več let, je pa njihovo cvetenje odvisno le od vaše skrbi ter zalivanja, saj se v njih hitreje posušijo.

9) Posadite jagodičevje

Dokler je prst še topla, posadite jagodičevje, da bi si zagotovili močne korenine za letino, ki bo obrodila naslednje leto. Sadimo jih približno 5 cm v globino, vsaj 1,5 m narazen, po sajenju pa jih porežemo do osnove. Na ta način spodbudimo rast, izboljšala pa se bo tudi kakovost ploda in njegova debelina.

 


Na bolha.com si oglejte ponudbo orodij in sadik, ki jih potrebujete za pripravo vrt za jesenske mesece.

KMETIJSTVO

Menu