Ali obstaja popolna šola?

Še nekaj kratkih tednov nas loči do prvega šolskega dne. Prvošolčki že veselo čakajo, da si bodo na hrbet nadeli šolske torbe, malo starejši se še ne morejo odločiti, ali jim je september najljubši ali najhujši mesec, srednješolci se veselijo druženja z vrstniki, starše stiska v prsih, ker se bodo spet začele šolske obveznosti, učitelji pa že pripravljajo učne ure za naslednje šolsko leto.

Ste se kdaj vprašali, kakšna bi bila, po vašem mnenju, popolna šola? Kateri bi morali biti njeni sestavni deli in ključne lastnosti, da bi zadovoljila potrebe vseh deležnikov celotnega šolskega sistema? Vsake oči imajo svojega malarja in tako je mnenje posameznikov odvisno od tega, iz katere perspektive gledajo na celotno situacijo.

Uglajen ravnatelj

Če to vprašanje postavite ravnatelju šole, vam bo najverjetneje odgovoril, da si želi, da bi bila šola uspešna tako na lokalnem, državnem in mednarodnem nivoju, da bi si uspela zgraditi dobro ter uglajeno ime, da bi v njej prevladovalo sožitje med generacijami in čim manj nasilja, ki je v slovenskih šolah vsako leto bolj pogosto. Strinjal bi se, da bi se morali zaposleni med seboj razumeti, sodelovati, si zaupati težave in si pomagati, ko bi bilo to potrebno. Dobra ekipa po njegovem mnenju ustvarja dobre rezultate, ki so vidni daleč naokrog.

Mirovna svetovalna delavka

Psihologinje, splošne, specialne in socialne pedagoginje ter socialne delavke si v sanjah želijo šolo, v kateri bi vsi otroci po svojih najboljših močeh uspeli doseči tisto, kar so zares sposobni. Stremijo k inkluzivnem sprejemanju drugačnih in njihovo tekoče vključevanje v vsakodnevne učne situacije. Od popolne šole ne zahtevajo samih odličnjakov in nekonfliktnih učencev, ampak starševsko podporo pri prav vsakemu šolarju, ki potrebuje podporo in pomoč.

Znanja polna učiteljica

Kar si učiteljica močno želi, so učenci, ki bi jo poslušali, upoštevali, spoštovali njena pravila in ukaze, sedeli v tišini takrat, ko ona govori in razlaga, zapisovali, ko je to potrebno. Njena velika težnja je, da bi vsaj en dan minil v znamenju opravljenih domačih nalog vseh učencev, da ji ne bi bilo potrebno »podarjati« disciplinskih ukrepov. Izredno jo zanima, kako izgleda dan brez negativnih ocen, ki spravljajo v slabo voljo njo, starše in navsezadnje tudi učence. Leto si želi zaključiti brez popravnih izpitov, saj se zaveda, da ob tem najbolj trpijo ravno šolarji. Hoče takšne starše, ki jo srčno podpirajo pri njenem učnem procesu in spoštujejo njene odločitve pri ocenjevanju znanja njihovih otrok. Takšne starše, ki se zavedajo, da ni lahko niti enim niti drugim in da se oba pola ubadata s »pubertetnimi divjaki«, ki si le želijo doseči svoje. Želi si polne govorilne ure razumevajočih staršev in produktivne roditeljske sestanke, ki marsikdaj močno vplivajo na prihodnost celotnega napredka.

Strpni starš

Starši si po drugi strani želijo, da bi čim bolj poredko domov dobili obvestilo razredničarke, da so iz takšnih in drugačnih razlogov nujno vabljeni na govorilne ure. Od šole zahtevajo, da njihovega otroka izobrazi do te mere, da bo sposoben pridobiti uspešen nivo znanja, ki ga bo na svetovni lestvici uspeha ponesel čim bolj visoko. Radi bi, da bi bil otrok sam sposoben končati celotno domačo nalogo in želeli bi si, da učence šola ne bi spravljala v slabo voljo ter obup ob kupu algoritmov in odvodov, ki so jim priča vsak dan pri pouku matematike.

Svoboden učenec

Šoloobvezen mladostnik, ki komaj čaka, da bo zvonec odbil konec zadnje šolske ure na dnevnem redu, pa ima v glavi zgolj zabavo, svobodo, druženje s prijatelji, nogometno žogo na zunanjem igrišču pred šolo, čebljanje po hodnikih, osvajanje vrstnic in vrstnikov, prazno šolsko torbo in pihanje oslinjenih papirčkov skozi slamico, ki tako zelo parajo živce učiteljicam. Kje je znanje, kje so kontrolne naloge, kje so nenapovedana spraševanja … Popolna šola tega ne bi smela imeti!

 

Kot je razvidno iz zgornjega zapisa, ima vsaka stran, ki sestavlja šolo, svoj pogled na svet in svoje potrebe ter želje, ki jih stežka uresničijo. Nobena stran ni napačna, prav tako nobena od njih ni edina pravilna, zato je pomembno, da se vsi deležniki med seboj razumemo, spodbujamo in podpiramo, saj je vsem cilj enak – razviti avtonomnega posameznika, ki bi se znašel v tem hitro razvijajočem se in spreminjajočem se svetu.

 


Še en mesec imate časa, da se pripravite na učni september. Ste že naredili seznam stvari in šolskih potrebščin, ki jih boste letos potrebovali? Pokukajte na bolha.com, morda vam bo letos še kako pomagala.

ŠOLSKE POTREBŠČINE

Menu