Apartma ali prikolica?

Ne glede na to, da so eksotični kraji tako zaradi letalskih povezav kot zaradi financ vedno bolj dostopni, nekateri preprosto ne moremo, ne da bi vsaj enkrat letno počitnice preživeli na sosednjem Hrvaškem. Nekateri pravijo, da se na hrvaške plaže z veseljem vračajo in da nobene druge destinacije preprosto ne morejo prekašati Jadranskega morja. Se strinjate?

Izjemno popularni obliki preživljanja počitnic na Hrvaškem sta najemanje počitniških apartmajev in kampiranje. S katero od njiju že imate izkušnje in katera vam je bolj pri srcu? Če se še vedno ne morete odločiti, vam v spodnjih vrsticah ponujamo prednosti ter slabosti ene in druge, vam pa preostane, da presodite sami, na kakšen način boste letos preživeli počitnice.

Čistoča in urejenost

Apartmaji ob morju so večinoma zelo urejeni in vključujejo izredno kvalitetne storitve, vključno s čistočo. Veččlanska družina bo ob vstopu v apartma presunjena nad čistočo prostorov, nad urejeno in dokaj novo opremo … Navsezadnje se krajani, ki živijo ob hrvaškem morju, preživljajo s turizmom, in zavedajo se, da morajo biti njihove usluge na nivoju, da bi se turisti naslednje leto spet vračali k njim.

Na drugi strani je v kampu čistoča na nižji stopnički, kot je v zgoraj omenjenem primeru. Včasih se zatakne že pri tekoči topli vodi in skupnih kopalnicah, ki postanejo zaradi uporabe raznolikih ljudi manj čiste. Še posebej se razlika v tej postavki pozna v obdobju visoke sezone, ko so kampi načeloma do zadnjega kvadratnega mesta zasedeni in majhna stranišča preprosto ne premorejo toliko uporabnikov preko celega dneva.

Nočni mir

V kampu se sliši vsak hrup, ki ga povzročajo stanovalci. Nekateri praznujejo rojstni dan, drugi na splošno življenje, pri tretjih pa se otrok zbuja ponoči na vsako uro in s svojim jokanjem prebudi cel kamp. Stene namreč niso zvočno izolirane (pomislite na mobilne hiške, iz katerih odmeva vedno, ko greste na stranišče in se usedete na straniščno školjko) in kakršenkoli hrup bo morda kalil vaš nočni mir.

Apartmaji, v nasprotju s kampi, ponujajo oazo miru, še posebej, če so odmaknjeni od mestnega vrveža. Če imate srečo in so tako vhodna vrata kot okna nova ter dobro tesnijo, boste lahko zaspali kot top, polh in klada skupaj.

Stroški

Ko boste enkrat imeli kupljeno vso opremo, ki je zahtevana za kampiranje, bodo stroški med naslednjimi počitnicami znatno zmanjšani v primerjavi z začetnim vložkom. Kampiranje je po navadi cenejše od najema apartmajev, a ne smemo pozabiti dodati v izračun vseh turističnih pristojbin in prijavnin, ki jih vsak kamp od svojih gostov zahteva.

Apartmaji lahko predstavljajo strošek, če se vanj vselita le dve osebi oz. en par. Najem simpatičnega stanovanja ob morju se izplača, če si stroške razdelite na več oseb, ne le na dva.

V obeh primerih boste morali pripravljati sami svojo hrano, kar štejemo kot plus (in dodaten strošek), saj tako dobro vemo, kaj damo vase. V apartmaju boste za pripravo jedi v kuhinji imeli posodo, ki si jo lahko izposodite, za namene kampiranja pa si boste morali vso posodo prinesti s seboj.

Nepozabna izkušnja

Na kampu ste neprestano v stiku z naravo. Mobilni internet lahko izključite, brezžično omrežje ne dela, vi pa se popolnoma odklopite od preostalega sveta, ki vas čaka v rodnem kraju. Ne glede na to, da v zadnjem času večina kampov že ponuja tudi brezžično povezavo, vas bo njena počasnost zaradi preobremenjenosti popolnoma odvrnila od te ideje. Kampiranje se smatra kot doživetje, saj od prebivalca zahteva določene spretnosti, s katerimi si bo sam uredil korito za pranje posode, jedilno mizo, teraso pred šotorom itd.

Medtem, ko kamp ponuja prvinsko doživetje, v apartmaju uživate »luksuzne« storitve – mehko posteljnino, čist vzglavnik, sobo zase, kjer se lahko skrijete, ko potrebujete mir, klimo, ko si jo zaželite itd. V apartmajih se lahko popolnoma spočijete, če ni vaša glavna naloga vsakodnevno večdnevno kuhanje, seveda.

Prihod in odhod

Kampi imajo mnogokrat omejen časovni interval, kdaj lahko vstopite in kako se lahko prijavite. Sprejemne pisarne velikokrat ne delajo neprestano, temveč imajo uradne ure, v katerih bi morali priti na destinacijo in se naseliti na svoje ozemlje.

Lastniki apartmajev so po navadi bolj fleksibilni, saj imajo navsezadnje opravka z manjšim številom ljudi, ki se jim lahko bolje prilagodijo. Preden se odpravite na pot, le javite lastnikom, kdaj vas lahko pričakuje, in verjamemo, da bodo vsi uro potrdili ter vas ob dogovorjenem času čakali pred vhodom v stanovanje.


Je ostalo prostora za še kakšen dvom? Izkoristite ugodno ponudbo in si poglejte apartmaje, ki jih naši uporabniki oddajajo na portalu bolha.com. Izberite lokacijo, apartma, se spakirajte, odpeljite in maksimalno uživajte ob kristalnem morju Jadrana.

APARTMAJI IN SOBE

Menu