Čari kampiranja

Tipična slovenska družina si bo uredila prikolico v hrvaški Istri, vsako leto hodila tja na morje, čez vikende posedala ob večerih na prijetnem morskem zraku, se družila s sosedi iz kampa … Se tistim, ki prikolice nimate, vse to zdi dolgočasno? Sploh ne! Saj sploh še ne veste, katere čare premore kampiranje!

Kampiranje je zabavno! Spanje sredi gozda in neokrnjene narave, poslušanje čričkov, svoboda prehranjevanja, tekanje in kolesarjenje po poteh od soseda do soseda, spotikanje ob vrvice šotorov, ko ponoči tiho pridete iz bližnje gostilne, plavanje v čisti vodi, sprehajanje psa in vedenje, da nikogar ne moti … Med kampiranjem se lahko posvetite svojim hobijem in aktivnostim, za katere tekom leta nimate časa, lahko se začnete ukvarjati z novo dejavnostjo, za katero ste vedno potrebovali le brco v rit.

Ne glede na vreme, vedno se najde aktivnost, ki jo med prikolicami, mobilnimi hiškami in šotori počnete.

Vodne aktivnosti

Bodite igrivi in spet najstniki – mečite »žabice« in z družino ali prijatelji tekmujte, kdo bo kamne zalučal dlje. Zgradite grad iz mivke in pustite, da vam pesek zleze v kopalke. Lovite ribe, plavajte do boj in nazaj, ulezite se na kopalno blazino in uživajte sredi ničesar, najemite si kajak ali kanu, pojdite na vodno smučanje, preskakujte valove, igrajte odbojko na mivki, potapljajte se, raziskujte pod vodo, igrajte se »pepčka«, ciljajte se z vodnimi baloni, streljajte se z vodnimi pištolami, pojdite na vodni zorbing.

Možnosti je nešteto in če vsak v kampu poda en predlog dnevno, mislimo, da ste imate dovolj idej za celo leto.

Športne aktivnosti

Ko boste naveličani poležavanja na plaži, spanja do poldne in sproščanja na viseči mreži, ustanite in se odpravite … na telovadbo! Nešteto je športnih aktivnosti, ki le čakajo, da se jih naučite. Izberite tisto, ki sovpada z vašim stilom, kondicijo in željami.

Metanje frizbija (tako s prijatelji kot kužku) je lahko izredno zabavno, ciljajte obroče na palico v tleh, tecite navsezgodaj zjutraj, ko ni še nikjer nobenega, zgrabite rolarje in pojdite v sosednje mesto, kegljajte na sosednji zelenici, igrajte košarko, nogomet, odbojko, kolesarite, pojdite v hribe, raziskujte kopne jame, plezajte na drevesa … V kolikor je okrog vas množica ljudi, je super igra skrivalnice.

Družabne igre

Kje je najbolje in najbolj prikladno igrati družabne igre, kot na počitnicah v kampu? Ni motečih dejavnikov, kot so televizija, računalnik in brezžični internet, ni nepotrebnih klicev iz službe, da morate nujno opraviti določene naloge, ni hitenja in skrbi, da boste tudi danes zamudili avtobus na delo, ni bojazni, da vam nadrejeni zagreni dan.

Karte, recimo, so odlična igra za kampiranje. Najlažje jih je spakirati kar v torbico, en paket pa ponuja obilo različnih iger, ki se jih nikoli ne zdolgočasimo. Pospravite jih v škatlo ali prozorno vrečko, da jih ne uničite, izgubite in ne zmečkate.

Namizne igre so druga najpogostejša izbira. Ne pozabite, da se majhne figure zlahka izgubijo sredi narave, zato s seboj prinesite tudi velike igralne mize, kamor boste odlagali škatle z namiznimi igrami.

Igre, kot so »Ugani, kdo?« in »Leti, leti« so odlične, saj pri njih ne potrebujete nobenega pripomočka. V vsakem primeru prinesite pisalo in beležko, saj nikoli ne veste, kdaj vam bosta prišla prav – ali za črkarijo, igro križec-krožec …

Raziskujte naravo

En izmed ključnih čarov kampiranja je, da ste neprestano v stiku s čisto naravo in z njo sodelujete na vsakodnevni ravni. Spoštujte okolico in je ne uničujte medtem, ko boste opazovali ptiče in živali, zbirali metulje ali hrošče, izdelovali herbarij, iskali in nabirali gozdne sadeže, zbirali naplavine, da z njimi dekorirate svoj dom itd.

Aktivnosti, ki se lahko izvajajo v času kampiranja, je nešteto, zato vam v tem času ne bo smelo biti dolgčas. In verjamemo, da vam tudi ne bo.

 


Letos počitnice preživite drugače! Na bolha.com poiščite ustrezen avtodom ali mobilno hišo in pojdite na kampiranje!

PRIKOLICE IN AVTODOMI

Menu