Daj na žar!

Vsako leto se maja z veseljem spomnimo na prednosti tega pomladnega meseca. Žar, srček, žar! Ne glede na temperature in vremensko napoved, vedno se lahko »posladkamo« z dobrotami iz žara (ko dežuje, le poskrbimo za streho, pa smo rešeni) in se ob tem družimo z našimi najbližjimi. A najboljša stvar je, da je takšna hrana tudi zdrava. Vas zanima, kako?

5 prednosti hrane iz žara

Veliko je prednosti, ki jih hrana iz žara ponuja v primerjavi s tisto, pripravljeno na štedilniku ali v pečici. Začnimo s tistimi zdravimi, ki bodo prepričale vsakega (tudi malo manj velikega) gurmana.

MANJ MAŠČOBE

Ne trdimo, da je maščoba nezdrava. Naše telo jo potrebuje, vendar v mejah dobrega okusa in v primerni kombinaciji z drugimi sestavinami. Se sploh zavedate, koliko olja dodate hrani med kuhanjem ali med pečenjem v pečici? Poleg tega ji prištejte še naravno maščobo, ki jo med termično obdelavo pušča vsaka jed, in seštejte si kalorije, ki jih vnesete vase na ta način. Med pečenjem hrane na žaru odvečna maščoba curlja proti dnu in se ne absorbira ponovno v živilo, kar takoj pomeni, da zaužijete manj olja.

ZELENJAVA JE BOLJŠA

Veliko ljudi se sploh ne zaveda, da zelenjava ohrani več vitaminov in mineralov, če jo pripravite na žaru, kar še posebej velja za tiste, ki vsebujejo malo vode. Poleg tega je zelenjava, ki jo na pikniku vržemo na vročo ploščo, po navadi sezonska in sveža, kar predstavlja še večjo prednost.

MESO IN HRANILNOST

Ko na žar postavite sočen kos mesa, to ohrani vitamina B1 in B2, ki igrata pomembno vlogo pri zdravi in uravnoteženi dieti, v skupni kombinaciji pa nudita ogromno prednosti, saj organizem navdaja z novo energijo, ki jo potrebuje za nemoteno delovanje.

MANJ MASLA

V kolikor vas prijatelji imenujejo »kralj žara«, boste vedeli, kdaj je s peko dovolj, da živila še vedno ohranijo svojo sočnost in okus. Ravno zaradi te prednosti ne boste posegali po maslu oz. margarini, da bi pomazali jedi in jim dodali okus. Na ta način boste zaužili manj kalorij, hkrati pa v telo vnesli manj nezdravih surovin.

DRUŽENJE NA SVEŽEM ZRAKU

Pikniki nas vedno privabijo na teraso, na balkone in na vrte za hišo. Vedno je okrog nas svež zrak, kjer se lahko prosto gibate, se aktivno družite in igrate nogomet s sorodniki. Aktivnost je vsekakor plus pri samem dejanju, zato pozdravljamo druženje na prostem.

5 nasvetov za zdrav žar

Preden se zaletite in skočite na teraso, da bi prižgali žar, postojte in si preberite nekaj nasvetov, kako obrok narediti še bolj zdrav, kot bi bil po navadi. Izboljšate prehranjevanje družine in prijateljev ter s tem poskrbite za pravilen razvoj vaših otrok.

ČISTO MESO

V kolikor iščete burger, ki bi bil najbolj slasten in zdrav, izberite tistega s 7 % maščobe. Ob izbiranju vzemite suh kos mesa, saj bolj, kot je suh, bolj je zdrav za vnos v vaše telo.

POPECITE ZELENJAVO

Poskrbite, da bo vsak obrok vseboval vsaj en kos zelenjave. Medtem, ko se pečejo čevapčiči, na žar vržite nekaj paprik, bučk in čebul. Privoščite si svežo solato iz mladih špinačnih listov in lahnim prelivom, ki vam ne bo otežila želodca.

RAJE PLIN KOT OGLJE

Nekateri strokovnjaki iz področja medicine so mnenja, da peka na oglju zaradi prepovedanih kemikalij povzroča raka. V kolikor ste še vedno mnenja, da je oglje najboljši tip vročine, ki vam lahko da odličen okus mesa, poskrbite le, da ga ne boste preveč popekli in da ne bo veliko časa na udaru dima. Zdravniki priporočajo plinski žar, ki je, poleg čistejše uporabe, tudi bolj zdrav.

MARINIRAJTE MESO

Kdo ne mara zrezka, mariniranega v česnovi omaki ali v limoninem soku? Super novica je, da marinirano meso pripomore k boljšemu zdravju in hkrati na prijeten način začini vaš obrok. Ko kos mesa pečete na oglju, vam lahko »grozi« kar nekaj kemikalij, ki povzročajo raka, z marinado pa jih boste uničili in jih zmanjšali za kar 99 %.

ZDRAVE ALTERNATIVE

Če imate že polno glavo (in želodec) mesa, preizkusite alternative, ki so prav tako odlične, ko jih pripravimo na žaru. Ste že poskusili pico? Pripravite polnozrnato testo ali podlogo iz cvetače in specite nekaj drugega, kot le meso in zelenjavo.


Pestro izbiro žarov na plin, elektriko in oglje najdete na spletnem portalu bolha.com, kjer si lahko z nekaj kliki omislite prvi korak k dobremu pikniku.

ŽARI IN OPREMA

Menu