Diši po morju

To je to! Morje je tu, nakupujemo še zadnje kreme za sončenje in prigrizke za na pot, pakiramo, v naglici likamo še tista oblačila, ki si jih res želimo nesti s seboj, iščemo kopalne brisače, ugotavljamo, ali so kopalke primerne še za to sezono in si obljubljamo, da bomo drugo leto definitivno kupili nove … Naložimo stvari v avto in naredimo še zadnji pregled – smo res vzeli vse?

Pomagajte si z našim kontrolnim seznamom, s pomočjo katerega ne boste pozabili ničesar.

Kaj od dodatkov?

Začeli bomo z dodatki ravno zaradi tega, ker jih veliko ljudi spregleda in se nanje spomni, ko že ležijo na plaži in jim sonce žari direktno v oči. Govorimo seveda o sončnih očalih, ki služijo tako modnemu videzu kot zaščiti za oči. Ste spakirali torbo za plažo? Japonke? Kontaktne leče (kar dva para, če imate možnost)? Pokrivalo? Najbolje je, da je pokrivalo lahkotno in iz enostavnega materiala … Slama je idealna za zaščito, veliki slamnati klobuki pa so vedno moderni.

Kaj obleči?

Na morje spakiramo lahkotna in kratka oblačila, kar je super, saj bo tako kovček lažji in ne boste imeli skrbi pred pretežko potovalko na letališču, še posebej, če letite z nizkocenovnikom, kjer imajo zaposleni vgrajen detektor za pretežko prtljago. Nikar ne pozabite na kopalke! Morda se smešno sliši, a obstajajo primeri, ko se je točno to že zgodilo. Za dekleta priporočamo lahkotno poletno obleko oz. ogrinjalo (pareo), ki služi po poti od hotela/apartmaja/sobice do plaže.

Koliko opreme?

Budilko pustite doma, s seboj pa le prinesite polnilec za telefon. Priznajte, da ga velikokrat pozabite … V primeru, da nočete fotografirati s telefonom, s seboj vzemite fotoaparat, baterijo zanj in postajo za polnjenje baterij. Ležalnike za na plažo imate? Kaj pa brisače za na plažo? Podloge zanje? Senčnik ali šotor za plažo? Če dopustujete z otroki, nikar ne pozabite na otroške igrače, ki so primerne tudi za v vodo, ni pa skrivnost, da si igranja želijo tudi odrasli – vzemite karte, papir in svinčnik, morda križanko ali sudoku, in več ne potrebujete. In seveda – za tiste, ki znate uživati, je obvezna oprema napihljiva blazina za v vodo. Mmm, komaj čakamo valove, sapico vetra, pozibavanje na blazini v ritmu morja … Če ste strasten potapljač (pa četudi pod vodo opazujete le dolge ženske noge), obvezno spakirajte tudi potapljaško opremo. In za dekleta – sušilec za lase! Čeprav, ko bolje pomislimo, se vam na zraku posušeni lasje na morju prav prilegajo.

Zdravje in nega?

Obvezne so kreme za sončenje, pri čemer bodite pozorni, da imajo UVA in UVB zaščito. Nikar ne varčujte s faktorjem in dobro premislite, kako občutljivo kožo imate ter njej primerno kupite zadosti visoko zaščito. Ne prepuščajte zdravja vaše kože naključju, če pa vam slučajno spodleti, vzemite s seboj kremo za po sončenju, ki bo prijetno hladila in nahranila poškodovano kožo. Če tudi tega nimate, se vedno lahko zanesete na navadni jogurt iz hladilnika. Zobna ščetka in zobna pasta? Kljukica! Zobna nitka? Kljukica! Deodorant? Kljukica! Prva pomoč? S tem mislimo na vodoodporne obliže, ki jih po navadi potrebujemo ravno takrat, ko jih nimamo. Če ne želite večerov preživeti od udarjanju samega sebe in mahanju okrog glave, ne pozabite vzeti repelenta za insekte, ki jih na morju mrgoli. Gel za tuširanje, šampon za lase, ščipalec za nohte, palčke za ušesa … Vse vsakdanje stvari, brez katerih nam je nenavadno shajati.

Smo že skoraj na koncu!

Še vedno pošiljate razglednice z dopusta? Priskrbite si naslove vaših prijateljev, ki jih želite presenetiti s to nostalgično idejo … Knjige za knjižne molje, sudoku za sudokarje, križanke za križkofile … Preverite bančno stanje na karticah in s seboj vedno vzemite nekaj gotovine. Natisnite voucherje in jih skupaj z ostalimi dokumenti pospravite v torbo ali nahrbtnik, ki bo vedno z vami.


Ste pripravljeni? Če ste ugotovili, da vam kaj manjka, si na bolha.com poglejte izbiro izdelkov za plažo:

VSE ZA PLAŽO

Menu