Igrice, ki vas popeljejo nazaj v otroštvo

Se še spomnite, ko smo kot »mulci« pred televizijo vsako soboto in nedeljo igrali igrice, tekmovali s sorojenci, ob končani igri brez pomisleka dali na »reset« in tako nadaljevali vse do večernih ur, ko so nas starši pregnali na večerjo, pod tuš in spat? Ste s sošolci tekmovali, kdo je dlje časa zdržal pokonci pred igrami in se naslednji dan hvalili z izkupičkom?

Tako računalniške kot video igrice so v vseh letih izredno napredovale, a ni nas malo tistih, ki se z užitkom spominjamo otroštva, ko so takratne animacije konkretno zaznamovale naš prosti čas in pogovore med sovrstniki. Katere so tiste, ki so nam osebno najbolj ostale v spominu?

Fred

Ravno so se končale olimpijske igre v Sarajevu in mi smo svoje atletske spretnosti vadili na igri, ki je marsikomu osvojila srce. Heroj Fred se je moral v istoimenski igrici prebiti do vrha digitalne piramide tako, da se je izogibal zlobnim duhom, ježem in strupenim kapljicam. Kljub slabi grafiki in kvadratni animaciji je igro krasila sijajna atmosfera, za katero marsikateri nostalgični ljubitelj pravijo, da ravno to manjka današnjim pogruntavščinam.

Rezultat iskanja slik za fred game

Match point

Veliki športni navdušenci so se takoj zaljubili v prve igre s športno animacijo. Ena od teh je bila Match point, ki je v javnost prišla leta 1984 in kljub temu, da so tenisači izgledali kot možički na prometnih znakih, teniške žoge pa rumeni kvadrati, sestavljeni iz štirih pikslov, je bila igra tečni glasbi navkljub prava uspešnica.

Rezultat iskanja slik za match point game

Match day

V kolikor ste mnenja, da je zgornja igra osvojila svet, si lahko zamislite, kako je bilo šele, ko je v svet pricurljala igra Match day, ki je predstavljala nogometno simulacijo. Igralci so že izgledali kot pravi ljudje, izbrali smo jih lahko barvo dresov, dolžino polčasa in vrsto tekmovanja (ogromno število možnosti za takrat, kajne?).

Rezultat iskanja slik za match day game zx

Daley Thompson’s decathlon

Ste pri tej igri že posedovali »joystick«? Osnova Decathlona je bil virtualni deseteroboj, igranje pa je obsegalo čim hitrejše izmenično pritiskanje levega in desnega gumba, kar je tudi najmočnejše »joysticke« spravilo v grob. Zvok namišljene publike, ki je bil del zvočnih efektov in se je sprožil po vsakem odličnem rezultatu, je ustvarjal super atmosfero, ki je trajala dolge ure, dokler igralci niso paralizirali svojih prstov in se zavedali, da je čas za spanje.

Rezultat iskanja slik za daley thompson decathlon game

Elite

Elite je bila ena od prvih iger, ki je uporabljala 3D računalniško grafiko. Revolucionarno pri tej igri je bilo dejstvo, da tok dogajanja ni bil fiksen, temveč je bil odvisen od igralca in od tega, ali je želel igrati kot trgovec, dostavljalec ali kupec. V vsakem primeru ste lahko zaslužili veliko vsoto denarja, ki ste jo nato porabili za nove ladje, boljše orožje ali dodatno opremo.

Elite video game

TV sports basketball

Poleg očarljive grafike je igra osvajala tudi s fenomenalnim ambientom, ki ga je ustvarila. Pravijo, da je vzdušje, ki se je pojavljajo v tej igri, boljše od vseh ostalih novejših NBA iger, ki jih lahko dandanes kupimo v trgovinah.

Rezultat iskanja slik za TV sports basketball game

Kick off

Grafično je bila veliko bolj skromna od zgornje igre, a s svojo ptičjo perspektivo je predstavljala revolucijo med igrami. Nogometna simulacija je prvič kadarkoli prinesla možnost atraktivnih potez, kot so škarjice in podobno.

Rezultat iskanja slik za kick off game

Civilization

Tisti, ki je igral in ljubil priljubljeno igro Civilizacijo, bo razumel, kakšni so občutki, ko v igri upravljate z nogometnim klubom, vesoljsko ladjo ali s celotno civilizacijo in njenimi začetki. Ljubitelji te igre se radi pošalijo na račun politikov, da bi ti morali najprej zmagati v igri Civilization 2, šele nato bi se lahko igrali z našimi realnimi življenji.

Rezultat iskanja slik za civilization 1 game

Heroes of Might & Magic III

Heroji za marsikoga ostajajo simbol lepote, enostavnosti, a kljub vsemu težko prekašane atmosfere. Je strateška igra, ki je omogočala, da se se s prijatelji spopademo z zmaji, čarovniki in vilini.

Rezultat iskanja slik za Heroes of Might & Magic 1 game

 


Katera je pa tista igra, ki je vam zaznamovala otroštvo? Poiščite jo na portalu bolha.com in se vsaj z mislimi podajte v mlada leta, ko so edine skrbi bile igre in dež, zaradi katerega se niste mogli iti ven žogat s prijatelji.

IGRIČARSTVO, GAMING

Menu