Kako do zelenih balkonov?

Globoko smo že »zabredli« v pomladno vreme, dnevi so daljši, sonce visoko, vreme pa je ravno pravšnje za nabiranje predpoletne barve na naših terasah. Ležimo, se sončimo, uživamo, potem pa nam pogled uide na sosedov balkon, ki kar sije od začimb, rož, zelenjave in podobnih dobrot. In si mislite: »Zakaj je sosedov balkon bolj zelen od mojega?« Zato, ker ima na njemu vrt.

Naše terase in majhni blokovski balkoni so idealno mesto za gojenje različnih rastlin, ki pripomorejo tako lepemu izgledu kot dobro začinjenemu kosilu. Na kaj je potrebno paziti in kaj je potrebno »naštudirati«, preden se odločite ponavljati za sosedom?

Na različnih delih balkona se nahaja različna mikroklima. Ponekod je senca, drugje sonce pripeka cel dan, nekateri deli so izpostavljeni močnemu vetru itd. Pomembno je, da glede na to dejstvo načrtujete postavitev rastlinja še preden se odpravite po nakupih, saj bo s tem uspeh zagotovljen. Odgovorite si na nekaj vprašanj in vedeli boste, kako nadaljevati.

Koliko prostora imam?

Naj vam za začetek zaupamo – četudi je vaš balkon mikroskopsko velik, še vedno obstaja možnost vrtičkanja. Na prostor razmišljajte tridimenzionalno: ali obstaja možnost, da bi katera od posajenih rastlin rasla vertikalno? Je morda kakšna od njih lahko na stropu?

Koliko sonca gre dnevno čez moj balkon?

Realno ocenite, koliko sončnih žarkov dobiva vaš balkon na dnevni bazi. Še posebej v blokih morate biti pozorni na druge stavbe, ki ob določenih urah v dnevu ustvarjajo senco, ki ob neprimerni postavitvi lahko škodi posajenemu zelenju.

Koliko toplote pride na balkon?

Tako balkoni kot terase in strehe blokov se spopadajo z vročino, ki včasih sploh ne pride v stanovanje. Niso vse rastline nore na toploto, zato ob načrtovanju pomislite tudi na to – solata, recimo, ne bo zdržala vročine, medtem, ko bo sočnica prav navdušena nanjo.

Ali preveč piha?

Spet je odvisno od posamičnih rastlin, a nekatere se požvižgajo na sapice vetra, druge pa ne preživijo tega. V primeru, da je vaš balkon postavljen na zelo vetrovnem območju, poskrbite za pregrade, ki so lahko tudi povsem naravne – manjše rastline, občutljive na veter, skrijte z večjimi, ki jim sapice ne morejo do živega. Tiste, ki ne zdržijo burje, posadite na tla balkona, prav tako pa ne pozabite, da veter rastline posuši, zato jih boste morali pogosteje vlažiti.

Kakšna je minimalna temperatura?

Lahko se sprijaznite z dejstvom, da vaše zelene pogruntavščine zimo ne bodo preživele, lahko pa se odločite za zimzelene alternative. Mikroklima na vašem balkonu je drugačna od tiste na parku čez cesto, a vseeno ob nakupu rastlin upoštevajte dejstvo, da morajo biti rastline vsaj za dva razreda bolj odporne na mraz, ki vije pri vas.

Koliko se bom vrtu posvečal?

Verjemite nam – to, da obstajajo rastline, ki ne potrebujejo nege, je mit. Razen, seveda, če so plastične ali že posušene. In verjemite nam tudi to, da ni potrebno biti genij, da z malomarnostjo »ubijete« zelenje. Iskreno si odgovorite, koliko časa boste dnevno posvečali vašemu vrtu. Boste imeli večkrat dnevno čas in voljo zalivati ga, presajati iz majhne v večje posode posamične rastline? Začnite z malim in se preizkusite le z eno rastlino – kasneje lahko vedno dokupite še več lepotic.

Si želim vzgajati tudi hrano, ne le rastlinje?

Splošno znano je, da je zelenjava, pridelana na maminem vrtu, veliko boljša od tiste kupljene, kajne? Že v zapisu Urbani vrtičkarji smo pisali o zelenjavi in začimbah, ki jih lahko gojite doma. Ne potrebujejo vse veliko sonca in ni obvezno, da vse zalivate vsakodnevno – le podučite se.

Ali moram na kaj paziti?

Seveda, tako, kot pri vsaki aktivnosti. Pazite, da z vašimi rastlinami ne boste škodovali živim bitjem, svojim hišnim ljubljenčkom. Ljubke in kosmate mačke so najbolj na udaru – obstajajo namreč relativno pogoste rastline in rože, ki so za mačke strupene, to so filodendron, kaladium, bršljan, narcise, lilije ipd. Mačke ne prepoznajo nevarnosti, saj zanje omenjene rože bingljajo tako kot tista vrvica iz majice ali plišasta miška na mačjem drevesu. Po tem, ko ste že preventivno odstranili strupene rastline, niste še rešili problema – ljubke kosmatinke bodo namreč še vedno veselo grizle tiste druge, ki so ostale na balkonu. Kako to preprečiti?

  • Posadite mačjo travo. Preusmerite jim pozornost na nekaj, kar jim bo dobro delo tudi pri prebavi.
  • Rastline postavite na področja, ki jih bodo vaše mačke težko dosegle. A ne bodite preveč optimistični – vrhovi kuhinjskih stenskih omar niso nedosegljivo mesto. Poskusite raje z visečimi košarami.
  • Opazujte, kaj privlači vašo mačko. Po navadi so to dolgi, tanki listi, ki bingljajo že brez vetra, ob pihanju pa postanejo še trikrat bolj zabavni. Rešitev: ne sadite takšnih rastlin, saj nima smisla. Ne glede na to, kako brihtne živali so mačke, jim boste težko prepovedali igro.
  • Rožmarina mačke ne marajo, zato se lahko poslužujete doma narejene vode, v katero namočite nekaj listov rožmarina. Posprejajte liste in opazujte, kako bo mačka ob tem vonju reagirala.
  • Vedno se lahko odločite, da bo vaš vrtiček vseboval samo citruse – teh mačke namreč ne marajo.

Za začetek si lahko ogledate pestro ponudbo opreme za vrt na bolha.com, ki bi znatno pripomogla k zmanjšanju začetnega »budgeta« pri ustvarjanju zelenega balkona. Kasneje pa … Hja, kasneje vam tudi bolha.com pride v poštev.

OPREMA ZA VRT

Menu