Kam greste za novo leto?

Katero je najpogostejše vprašanje, ki ga slišite, čim mine novembrski dan mrtvih? Po raziskavah (beri: skromno mnenje pisca zapisa) je: »Kje boš za novo leto?«, takoj za tem pa mu sledi: »Kam greš letos smučat?« In kaj potrebujete za to? En hud topel prostor, od koder boste skozi okno gledali sneg in ledene sveče.

Zimski čas je poleg poletne sezone najproduktivnejše obdobje za iskanje primernega prostora za preživljanje družinskih praznikov. Na trgu se pojavijo oglasi, preko katerih uporabniki portalov oddajajo simpatične in prostorne apartmaje, kjer se lahko zabubite, sprostite, vmes skočite v ogrevan bazen v toplice ter savno, odsmučate nekaj belih strmin, se odpravite v gozd in uživate v snegu, iz balkona spremljate razgled na morski horizont …

Iskanje počitniškega stanovanja ni vedno enostavna izbira, še posebej ob tolikšni izbiri. Kako izbrati pravega in kako se odločiti, kateri apartma bi bil idealen za vašo družino?

Začnite dovolj zgodaj

Izognite se stresu in začnite z iskanjem primernega prenočišča dovolj zgodaj. S tem boste poskrbeli tudi, da boste vedno imeli na voljo tudi cenejše apartmaje in ne le dražjih preostankov, hkrati pa boste izbirali med tistimi, ki stojijo na dobrih lokacijah in so primerno opremljeni za udobno poležavanje in sproščanje. Svetujejo celo, da s projektom iskanja apartmaja (še posebej za številčne skupine) začnete kar eno leto vnaprej, kar se morda sliši pretirano, a res je, da se najboljši prostori oddajo s svetlobno hitrostjo.

Ne veste, kje začeti? Določite lokacijo in približno trajanje vaših počitnic. S tem si zelo zožate možnosti in odločitev bo takoj lažja. Na portalu bolha.com s filtri poiščite primeren kraj in odprl se vam bo seznam primernih apartmajev.

Preverite več možnosti

Med iskanjem se posvetujte tudi s prijatelji in znanci. Prepričani smo, da poznajo nekoga, ki pozna nekoga, ki pozna nekoga … Pustite si odprte opcije, tako kot pri iskanju zaposlitve, mreženje je namreč izredno pomembno.

V kolikor ne živite daleč stran od željene destinacije, razmislite o enodnevnem izletu na lokacijo, da se v živo prepričate, kje se nahajajo apartmaji, ki vas zanimajo. Na štiri oči se dogovorite z lastnikom stanovanja in se pomenite vse podrobnosti, ki bi jih v nasprotnem primeru morali razčistiti preko zamudnih elektronskih sporočil.

Dobro preberite pogodbo

Velikokrat se zgodi, da so ljudje tako navdušeni nad tem, da so končno našli popoln apartma, da pozabijo na formalnosti in razmišljajo le še o zabavi. Pogodba je pri najemu prostora izredno pomembna, zato se ji posvetite in jo preučite do potankosti. Točke, na katere morate biti pozorni, so naslednje:

 • politika plačevanja,
 • kaj storiti v primeru poškodb,
 • stroški porabe,
 • internetni in telefonski priključki,
 • čiščenje in vzdrževanje,
 • načini gretja.

Ne pozabite, da je gretje oz. hlajenje s klimatskimi napravami lahko dražje od drugih načinov uporabe, zato imejte to v zakupu in te stroške prištejte k najemnini. Imate dovolj budgeta? Pozorni morate biti tudi na to, ali lastnik stanovanja dovoli vstop hišnim živalim. Naredite seznam stvari, ki so vključene v ceno in popišite stanje materiala, ki je že bil v stanovanju, ko ste vanj prišli. Verjetno si, če ste mirna družinica, ne želite, da bi morali na koncu kriti stroške prejšnjih pijanih gostov, kajne? Svetujemo vam, da si pripravite oprijemljive dokaze, kot so fotografije, podrobni opisi itd.

Vedno se lahko pogajate

Skoraj vsak del, ki se dotika denarja, je stvar dogovora. Tako ostaja odprto vprašanje vrednosti in datuma depozita. Zavedajte se, da bo v top sezoni kasnejše plačilo veliko težje doseči, a nič ne boste izgubili, če boste preprosto vprašali, kaj vas zanima. Če nič drugega, se boste naučili pogajati … In to boste v življenju še kako potrebovali.

Nikakor pa ne pozabite, da mora biti depozit vseeno plačan in odbit od končne cene najema. Ali lastnik od vas zahteva tudi kavcijo, ki vam jo v primeru, da stanovanje zapustite v najlepšem redu, tudi vrne? Pozanimajte se, kolikšna je in za kaj vse velja.

Znate sami spisati pogodbo?

V določenih primerih se lahko najemodajalec in najemnik odločita, da bosta skupaj napisala pogodbo za najem. Kaj mora vsebovati takšna pogodba in na kaj morate biti pozorni, da se kaj ne spregleda?

 • Jasno določite točen naziv vsake strani, naslov in kontakt.
 • Razložite, kdo je lastnik apartmaja in kdo najemnik.
 • Pojasnite, da se prostor lahko oddaja samo vam in točno v dogovorjene namene, zapišite posebne pogoje, kot so (ne)dovoljene živali, parkirišče in možnost uporabe, lastnina v stanovanju, (ne)prepovedano kajenje …
 • Zapišite, v katerem obdobju se bo nepremičnina oddajala.
 • V tem poglavju zapišite ceno najemnine in načine, kako se bo ta plačevala.
 • Jasno nakažite, kaj je v stanovanju dovoljeno in čemu se raje izognite. Je dovoljeno vrtati v stene, odstranjevati slike, premikati pohištvo, prinašati svoje …
 • Zavarovanje in poškodbe. Pojasnite, kaj je zavarovano iz strani zavarovalnico in kdo krije stroške nenamernih poškodb.
 • Kontaktni podatki. Na koncu še enkrat zapišite kontaktne podatke tako ene in druge stranke.
 • Zaključek. Datumi, podpisi.

 


Na portalu bolha.com je na voljo pestra izbira počitniških apartmajev ne le po Sloveniji, temveč tudi v tujini.

APARTMAJI IN SOBE

Menu