Kolegi, a bomo bolj produktivni?

Na delovnem mestu je najbolje, če so medsebojni odnosi urejeni, delo zanimivo, delodajalci prijazni, stoli udobni, mize ravno prav visoke, čajna kuhinja na dosegu roke in omamne kavice vsakih 10 minut. Idealno delovno okolje ne obstaja, pa vendar lahko iz tega, kar imate trenutno, naredite marsikaj. Predvsem produktivno. Da bi povečali produktivnost v pisarni, je potrebno malo, zaželeno pa je tudi sodelovanje delodajalcev…

Držite se delovnika

Verjemite ali ne – že v osmih urah delovnika vam peša koncentracija, kaj šele, ko delate nadure. Več lahko opravite in dokončate, če delate cel delovnik ali celo manj ur, kot je zapovedano. Prve tri ure smo najbolj produktivni, nato pa koncentracija samo še pada – temu več ne rečemo efektivnost, temveč, da izgledate zasedeni takrat, ko gre vaš delodajalec mimo.

Vzemite si čas za odmor

Ljudje postanemo manj pozorni na slike in podobe za računalnikom po 25 ali 45 minutah, odvisno od vsakega posameznika. Poskrbite, da boste po tem obdobju naredili krajšo pavzo – se pretegnili, se sprehodili do stranišča, šli po kozarec vode, se umaknili od ekrana… To vas bo držalo pokonci cel dal.

Migajte

Ali namizni tenis na delovnem mestu lahko poveča produktivnost? Znanstveniki so dokazali, da miganje sproži hitrejšo prekrvavitev v možgani in že kratka pavza, dolga 15 minut, lahko blagodejno vpliva na vašo efektivnost. Delajte stoje, ne sestankih uvedite hojo na svežem zraku (kdo pravi, da se tako ne moremo nič dogovoriti?), poskočite nekajkrat, stopite do kotička, kjer imate uteži, in ponovite nekaj »rund«…

Vsakodnevno druženje

Med stresnim delovnikom velikokrat pozabljamo na tisto najpomembnejše – na druženje. S sodelavci si vzemite čas in pojdite na kratko kavico v čajno kuhinjo, pojdite skupaj na kosilo, organizirajte dnevne 15-minutne sestanke, kjer se boste seznanili z novostmi na vseh področjih v podjetju… Ravno takšna kratka srečanja zmanjšujejo potrebo po dolgih, nikoli končanih sestankih, ki zaposlene demotivirajo.

Uredite si prejete e-maile

Vaš poštni predal je eno izmed glavnih medijev pri vsakodnevnih delovnih opravkih, a kmalu lahko postane glavna distrakcija, še posebej, če je neurejen. Poskrbite, da si boste vsa sporočila »predalčkali« v posebej za določeno temo narejene mape in vsak dan se potrudite, da bo vaš poštni predal ostal brez neprebrane pošte.

Ura moči

Vsi imamo na seznamu obveznih opravil tisto, ki se jo lotevamo že dlje časa in si nikakor ne vzamemo časa, da bi jo postorili. Popolnoma neproduktivno je mišljenje, da imate še veliko časa, saj se bo na koncu izkazalo, da vam bo voda tekla v grlo. Ura moči je zato tista ura, ko si vzamete čas, se zberete in naredite vse tisto, kar si obljubljate že nekaj časa. Verjemite – po opravljeni nalogi boste občutili olajšanje.

Izogibajte se nepotrebnim sestankom

Sestanke imamo zabeležene po navadi vedno takrat, ko nimamo časa. Poskrbite za to, da se nikoli ne udeležite sestanka, za katerega veste, da od njega ne boste odnesli ničesar. Od organizatorja vedno zahtevajte dnevni red in druge povabljene ljudi, nato pa sami presodite, ali vam omenjeno odgovarja ali bi ga raje preskočili. Najhuje je ždenje in gledanje v prazno, kasneje pa imeti občutek krivde, ker nas čaka še veliko dela.


Ti nasveti niso vse, kar se svetuje za povečanje produktivnost. Pomembne so tudi barve notranjih prostorov, oblike in velikosti miz, pisarniški stoli, to, ali je vaša delovna miza postavljena ob oknu in svetlobi ali v notranjosti prostora, kjer sonce redkokdaj posije… Na bolha.com si lahko ogledate ponudo pisarniške opreme in pisarniških materialov. Verjamemo, da boste ob brskanju naleteli na točno tisto, kar potrebuje vaša pisarna.

http://www.bolha.com/poslovna-oprema/pisarniska-oprema/

Menu