Najboljši fotografski triki vseh časov

Fotografski vodniki so polni pomembnih in konstruktivnih nasvetov, a fotografi, ki se s to dejavnostjo ukvarjajo že nekaj časa, vedo, da se ključnih trikov ne moremo naučiti iz knjig, temveč so potrebna leta izkušenj, poskusov, napak, vzponov in padcev, dokler ne pridemo do zadovoljivega nivoja, s katerim si morda tudi prislužimo dodaten kovanček. V naslednjem zapisu povzemamo nasvete treh profesionalnih fotografov, Caio Guatellija, Adriana Hensona in Scotta Meada, ki so se s triki seznanili z leti prakse.

Izolirni trak je boljši od legendarnega »duct tape-a«

Izolirni trak ponuja nešteto možnosti v svetu fotografiranja, njegova prednost pa je v tem, da v nasprotju z legendarnim »duct tape-om« za seboj ne pušča lepljivih madežev na vaši dragi opremi. Uporabljajte ga za prekrivanje različnih stikal za leče, še posebej tistih večjih, ki jih lahko brez težav pritisnemo in pomotoma preklopimo na ročni način.

Daljinski sprožilec je obvezna oprema …

… še posebej, če za fotografiranje uporabljate stojalo, pravi Scott Mead, ki je strokovnjak za fotografiranje narave in pokrajine na Havajih. Da bi se izognili tresenju in premikanju sprožilca, ki je lahko zelo nerodno pri lovljenju primerne svetlobe, sprožilec na stojalo pritrdite s trakom z ježkom – tako bo vedno na dosegu roke in vedno boste vedeli, kje se nahaja.

Investirajte v dobro organizirane pripomočke

Dobra organizacija se izredno pozna pri filtrih, ki jih fotografi položijo na bliskavico. Po letih redne uporabe in pogoste prakse se nam jih nabere veliko, zato je pomembno, da jih primerno označimo ali oštevilčimo. Omenjeni strokovnjaki svetujejo, naj nanje s tankim flomastrom napišemo barvne kode, potem pa jih zložimo v album za vizitke, kjer bodo urejeni po odtenkih in se ne bodo poškodovali. Prav tako vnaprej narežejo nekaj primerno dolgih pasov izolirnega traku in jih prilepijo na album.

Manj je več

Fotografi, ki svoje delo opravljajo na aktivnih in nevarnih lokacijah, morajo biti hitri in okretni, zato je bolje, da njihova oprema ne tehta cele tone. Caio Guatelli svetuje, da se oseba vnaprej pripravi in razmisli, katere pripomočke bo na terenu potrebovala, ter si s seboj vzame samo to, kar ve, da mu bo prišlo prav.

Vse je v aplikacijah

Včasih imajo najboljši fotografi najpomembnejše pripomočke ravno v žepu – pametni telefon. Ne zaradi svoje vgradne kamere, temveč zaradi aplikacij, ki so naložene nanj. Tako za iOS kot Android obstaja nešteto programov, a omenjeni strokovnjaki svetujejo eno, ki je izredno uporabna: The Photographer’s Ephemeris. Na lokacijah po celem svetu uporabnikom pokaže pot, po kateri se na nebu premikata sonce in luna, kar predstavlja veliko pomoč pri postavitvi scene.

Ne nosite velikega bremena okrog vratu

Z leti izkušenj postaja fotografska oprema vedno težja in vedno manj okretna. Poročni fotografi, ki imajo okrog svojega vratu vedno obešen ogromen fotoaparat z vso opremo pri roki, pogosto trpijo za neopisljivimi bolečinami v hrbtu, ki se neprestano stopnjujejo, zato je pomembno, da poskrbite za svoje zdravje. Omislite si pas, ki služi kot odlična alternativa pri ohranjanju vaše hrbtenice zdrave in čvrste. Na pas si pripasajte vse potrebne pripomočke in hrbet vam bo hvaležen.

Spreminjajte barvne nastavitve

Boljše barve so včasih pomembnejše od svetlobnih nastavitev. Digitalni fotoaparati vam omogočajo nastavitve barvnega profila, s katerim nastavljate tone fotografije po vašem okusu, hkrati pa si prihranite obilo zelo potrebnega časa. Preden začnete s fotografiranjem, spremenite tovarniške nastavitve, nastavite kontrast, ostrino, saturacijo – nekateri imajo tako raje bogato rdečo barvo, nekateri prisegajo na bolj intenzivne kontraste itd. Ko spreminjanje nastavitev postane vaša stalna praksa, se poveča tudi vaša kreativnost.

Pride čas, ko morate slediti, in ko morate iti po svoje

Učenje od profesionalnih fotografov je primerno za začetnike, ki se šele uveljavljajo v svetu fotografije ali na točno določenem področju. Tudi izkušen fotograf bo namreč potreboval pomoč, ko bo iz pokrajin preskočil na športne dogodke. Pride pa tudi čas, ko je potrebno eksperimentirati – vzemite si čas, da najdete svoj stil in ugotovite nove trike, ki so primerni za vas.


Pestro izbiro fotografske opreme lahko najdete na našem spletnem portalu bolha.com, kjer vas čakajo bliskavice, filtri, daljinski sprožilci, foto torbe, pomnilniki, spominske kartice in še več.

POIŠČI FOTOGRAFSKO OPREMO

Menu