Naredi sam: Darila za ljubitelje fotografije

Ne glede na čas v letu in ne glede na to, ali potrebujete darilo za rojstni dan, valentinovo ali novo leto, vedno si je dobro zapomniti darove za ljubitelje fotografije, ki bodo nad predstavljenimi izdelki naravnost navdušeni. Pričarajo romantiko, navdihujejo z unikatnostjo in kar je najbolje – ponujajo dovolj svobode, da vsak zase ustvarja prav posebno osebno noto. Zares preprosto in ljubko.

1) Lesni filter

Na telefonu se z raznimi aplikacijami igramo in poskušamo priti do različnih filtrov, ki nam jih fotografski programi omogočajo. Kaj pa, če bi enega od teh filtrov preslikali kar na les in tako dobili pravi lesni filter?

Potrebujete:

Navodila:

 1. Na laserskem tiskalniku natisnite poljubno fotografijo na navaden papir. Lahko je črno-bela ali barvna, pomembno je le, da jo pred tiskom horizontalno preslikate že na računalniku.
 2. Natisnjeno fotografijo z glavno stranjo položite na leseno desko, ki jo predhodno oblikujete po želji. S cirkularno žago izrezljajte vzorce, z brusilnim papirjem pa poskrbite za gladke robove.
 3. Razrežite kratke kose lepilnega traku in ob robovih sliko pričvrstite na desko, da se ne bo premikala.
 4. Segrejte likalnik in začnite likati fotografijo. Pazite, da izdelku ne boste pustili, da se shladi, preden boste z njim zadovoljni.
 5. Po nekajminutnem likanju ob robovih preverite, ali se je slika pravilno preslikala na desko. Odstranite papir in unikaten izdelek je dokončan.

2) Prenos na les

Ponujamo vam še eno idejo, v kateri boste uporabljali leseno desko. Tokrat fotografije na les ne boste polikali, temveč jo boste enostavno prenesli.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Projekt začnite tako, da leseno desko na debelo namažete z mat lakom. Poskrbite, da ne izpustite niti enega centimetra površine, saj to vpliva na prenos fotografije v naslednjih korakih.
 2. Na laserskem tiskalniku natisnite poljubno fotografijo na navaden papir, ki jo v programu horizontalno preslikate. Fotografijo položite na ravno leseno desko in poravnajte vse morebitne mehurčke, ki se ob postavitvi pojavijo.
 3. Pustite osem ur, da se ploskev posuši.
 4. Po osmih urah krpo namočite v topli vodi in začnite praskati papir iz lesene površine. Vztrajajte toliko časa, dokler ne boste odstranili celotnega papirja. Fotografija bi morala ostati preslikana na lesu.
 5. Čas je, da se malo poigrate z belim lepilom, ki smo ga pri pouku likovne vzgoje uporabljali v osnovni šoli. V plastično posodo pokapljajte nekaj kapljic lepila za papir in ga zmešajte z nekaj kapljicami vode. S čopičem dobro premešajte in maso premažite po celotni leseni površini na vsak del preslikane fotografije.
 6. Premaz bo sprva viden kot bel in neprosojen, vendar bo, ko se bo posušil, postal transparenten. Izdelek je dokončan.

3) Večni plamen

Kdo še uporablja negative? Mi! Menimo, da so rustikalni, še vedno prav posebni in že pozabljeni, zato jih je toliko bolje ponovno uporabiti.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Tale mini projekt je zelo preprost, a ponuja romantičen pridih. Z analognim fotoaparatom naredite nekaj fotografij, nato pa iz njega vzemite negative. Izberite tiste, ki so vam najbolj pri srcu, in jih z lepilnim trakom prilepite okrog kozarca oz. svečnika za čajne svečke.
 2. V kozarček postavite čajno svečko.
 3. Prižgite jo in uživajte v romantični svetlobi.

4) Čudež z voskom

Kakršnokoli darilo s svečami je za ljubitelja romantike in prijetnega vzdušja odlična ideja. Še toliko bolj pa pride dar do izraza, ko ga pripravite sami in na svečo prenesete najlepše spomine.

Potrebujete:

 • visoko svečo,
 • voščeno folijo za dekoracijo sveč oz. voščen papir,
 • škarje za papir,
 • pisarniški papir,
 • laserski tiskalnik,
 • računalnik,
 • sušilec za lase.

Navodila:

 1. Na navaden papir z laserskim tiskalnikom natisnite poljubno fotografijo, ki je lahko črno-bela ali barvna.
 2. Glede na velikost dobljene fotografije iz voščene folije razrežite trak, ki tako v višini kot dolžini prekaša sliko.
 3. Fotografijo ovijte okrog sveče, nanjo pa položite še voščeni papir.
 4. Medtem, ko z eno roko trdno držite material na sveči, da se ne premakne, z drugo zaženite sušilec za lase in toploto preusmerite na vosek, ki se bo postopoma talil in nase »posrkal« oz. nalepil fotografijo, ki je okrog njega ovita.
 5. Ko opazite, da se je barva po celotni površini slike spremenila in prišla bolj do izraza, izklopite sušilec za lase in previdno odstranite voščeno folijo. Fotografija bo zaradi predhodne toplote ostala na vosku. Svečo prižgite in poskrbite za romantiko. Izdelek je dokončan.

Menu