Naredi sam: Darila za materinski dan

Le še nekaj uric nas loči od dneva, ki je posvečen najboljšim, najljubšim, najprijaznejšim, najbolj razumevajočim, najpopolnejšim, najmilejšim, najlepšim, najbolj ljubečim, najbolj skrbnim osebam, ki vedno vedo, kaj nam morajo reči, da bi se počutili bolje. Mamam. Dan mamic praznujemo po celem svetu, a le Slovenija je tista, ki je ta dan zapečatila na 25. marec. Že veste, kaj jim boste podarili v zahvalo, ker preprosto so? Letos darila pripravite sami.

1) Mamina prva pomoč

Mame bolj kot vsi ostali skupaj pogosteje potrebujejo posebno škatlo prve pomoči, v kateri imajo vse, kar potrebujejo v stiski. Čez dan opravijo več opravkov, kot ostali »smrtniki«, zato je smiselno, da imajo pomembne pripomočke neprestano s seboj.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Postopek je enostaven, preprost in inovativen. Kozarec za vlaganje dobro sperite in ga v notranjosti podložite z vato.
 2. Kozarec začnite polniti s pripomočki, ki ste si jih pripravili zanjo. Kozarec zaprite.
 3. Iz darilnega papirja izrežite različne vzorce (recimo metulj, roža, srce, jagoda itd.) in jih prilepite na stekleno površina kozarca. Nanj napišite primerno besedilo. Na pokrov prilepite vajino fotografijo oz. fotografijo dogodka, ki jo spominja na vaju.
 4. Darilni trak ovijte okrog »vratu« kozarca.

2) Mamini darilni kuponi

Kaj še raje dobite za darilo, kot je to svoboda? Letos svoji mami podarite kupone svobode, ki jih lahko porabi kadarkoli, s komerkoli in kjerkoli.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Mami boste podarili knjižico kuponov, zato kolaž papir razrežite na ozke trakce v dimenzijah 4 x 10 cm. Na vsak trak napišite, kaj podarjate svoji mami – to je lahko objem, poljub, vikend paket v termah (http://www.bolha.com/iskanje?q=terme), zajtrk v postelji, manikura, pedikura, karkoli, za kar menite, da bi osrečilo vašo mami. Vsak kupon okrasite z svojimi umetninami.
 2. Ko boste opravili s pripravljanjem kuponov, naredite še naslovnico, ki bo dovolj dolga, da bo ovila vse kupone in hkrati predstavljala tako sprednji del kot zadnji del knjižice kuponov. Tukaj si dajte duška – čičkajte, ustvarjajte, pišite, rišite.
 3. Daljši trak, ki predstavlja naslovnico knjigi izbire, ovijte okrog kuponov in vse skupaj spnite s spenjačem. Darilo je dokončano. Vaša mama bo lahko kadarkoli unovčila bone tako, da jih bo strgala in vam jih predala.

3) »Mačja« preja in okvir za slike

Oboževalke preje bodo hitro vzljubile darilo, narejeno iz tega mehkega materiala, še posebej zato, ker bo unikatno in ustvarjeno posebej zanje.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Okrasili boste lesen okvir za slike. Odstranite mu steklo in zadnji del, ki drži fotografijo ob njem. Če okvirja nimate, ga lahko ustvarite iz kartona ali katerega drugega materiala kar sami. Vzemite prejo in njen konec prilepite na okvir za slike. Začnite z ovijanjem okrog in okrog okvirja, dokler ne pridete v celoti skozi.
 2. Ne želite, da se skozi prejo vidi barva okvirja za slike, zato z materiali ne šparajte. Še lepši rezultat pride, če večkrat ovijete okvir, saj bo bolj puhast in mehek. Ravno takšen, kot ga ima vaša mama rada. Ko se z ovijanjem prebijete do konca, naredite vozel s koncem preje in ovitimi deli, saj se boste tako prepričali, da se okras ne bo razdrl.
 3. Se vidi vozel in si tega ne želite? Nič ne skrbite, vzemite pletilko in ga skrijte pod ostali del preje. Da si zares zagotovite trdnost preje, ob robovih okvirja uporabite lepilo, kapnite kapljico ali dve in stisnite volno obenj.
 4. Skoraj ste že končali. Kar vam še ostane, je okrasitev okvirja. V primeru, da ste dovolj vešči in spretni, poskusite sami splesti rože oz. druge oblike, ki jih lahko z lepilom pričvrstite na robove okvirja. Voila, unikaten ovitek za slike je narejen.

4) Piling za telo

Menimo, da je čas, da se vaša mami začne razvajati. Ob koncu zime in začetku pomladi je izredno pomembno, da odmrle delce kože odstranimo in dovolimo poram dihati. In kaj je bolje od sladkega pilinga za telo?

Potrebujete:

Navodila:

 1. Proces je zelo enostaven in piling je hitro pripravljen. Kokosovo olje in sladkor v večji posodi pomešajte med seboj. Sladkor bi se moral stopiti (vendar ne do konca, zato je izredno pomembno, da olje ob mešanju ni vroče), dobljena masa pa mora biti gosta.
 2. Maso razdelite na več posodic in vanje pokapljajte od 5-6 kapljic eteričnega olja.
 3. Sladkorne pilinge različnih vonjav razdelite v manjše kozarce za vlaganje in jih dobro zaprite. Piling lahko zdrži tudi do nekaj tednov, za vsak slučaj pa na vrhu pokapljajte še nekaj kapljic limone.

5) Milo iz sivke in kamilice

Doma pripravljena mila so vedno simpatična ideja za darilo, še posebej, če jih ovijete v recikliran papir in okrasite z darilnim trakom ali vrvjo, ki bo dala paketu rustikalen pridih

Potrebujete:

Navodila:

 1. 200 g milne osnove stopite na pari.
 2. Pokapljajte 10-15 sivkinega eteričnega olja v stopljeno maso. Dodajte še 1-2 žlici posušene sivke, kar bo dalo masi prav poseben vonj. Dokler je masa še vroča, vanjo stresite kamilični čaj in vse skupaj dobro pomešajte.
 3. Maso prelijte v silikonske modele in pustite, da se strdi.
 4. Ko opazite, da je milo dobilo primerno trdnost, ga zavijte v recikliran papir in ovijte z vrvjo. Darilo je končano.

Za materinski dan si mamice zaslužijo, da smo ustvarjalni in se popolnoma posvetimo darilom zanje. Letos jo presenetite!

Menu