Naredi sam: Fitnes na dopustu

»Vsaka dela sama tisto, kar potrebuje, da je fit,« boste rekle, in mi se strinjamo. Vsaka je odgovorna za svoje počutje, za svojo postavo in za svoj način prehranjevanje. Ravno zaradi tega je današnja rubrika po mnenju nekaterih nesmiselna, a tu smo, da vam pokažemo, kako lahko tudi na morju ohranite super telo. Potrebujete le malo pripomočkov, ki jih prinesite od doma ali pa najdete improvizirane v naravi. 

Visoko intenzivni intervalni trening je postal izredno popularen v zadnjih letih, saj mnogi strokovnjaki menijo, da ob pravilni izvedbi najbolj efektivno in hitro topi odvečne maščobne celice. V krogu si postavite šest postaj na prostem (najlepše je zjutraj telovaditi na plaži, kjer ni nikjer nobenega, ali pa v kampu, kjer senca dreves pomaga pri vzdržljivosti) in si jih označite bodisi z nalepko bodisi v svoji glavi.

Vadba je razdeljena na tri kroge (6 posamičnih vaj v vsakem krogu). Vsako vajo ponavljajte eno minuto in brez premora med postajami. Po končanem krogu počivajte od eno do dve minuti in celoten krog ponovite še dvakrat. Nato vsaka »naprava« spremeni namembnost in še enkrat začnete s tremi krogi, vsak vključuje 6 vaj in vmesne premore, ki trajajo od eno do dve minuti.

Kolebnica

Prva vaja: Skačite neprestano in v prostem slogu čez kolebnico eno minuto ter improvizirajte tekom telovadbe – poskusite skakati po eni nogi, po dveh, z vmesnim poskokom vmes itd.

Sedma vaja: Prekrižajte roki pred seboj in poskusite preskakovati kolebnico. Improvizirajte in tudi pri tej vaji najprej poskusite skakati z obema nogama hkrati, nato z vmesnim poskokom vmes, z eno nogo, s kolebnico v obratni smeri …

Medicinska žoga

Druga vaja: Medicinska žoga bo tokrat služila kot opora pri sklecih. Postavite jo pod dlan ene roke in naredite eno skleco, nato jo z roko premaknite pod drugo in ponovite vajo. Sklece delajte eno minuto.

Osma vaja: Zravnajte telo, noge postavite v širini ramen in roki, v katerih držite medicinsko žogo, dvignite nad glavo. Hitro se spustite v širok počep, roki z žogo pa sledita stegnjeni in navpično navdol. Spet vstanite z dvignjenimi rokami in se hitro spustite v počep. Vajo ponavljajte eno minuto.

Stožci

Tretja vaja: Namesto stožcev lahko uporabite katerokoli drug material, ki ga najdete ob morju – lahko je to preprosto večji kamen, veja, kup peska … Stožca postavite približno dva metra narazen in okoli njih hitro tecite osmico tako, da ste s telesom vedno usmerjeno v eno smer.

Deveta vaja: Postavite se med dvema stožcema tako, da stopala vzporedno obrnete s pogledom naprej. Sklonite se in z desno roko dotaknite desnega stožca, nato pa hitro poskočite do levega stožca in se ga primite z levo roko. Eno minuto skakajte neprestano in ne pozabite, da se morate vsakič, ko se spustite do stožca, tega tudi dotakniti.

Uteži

Četrta vaja: Postavite se z nogami rahlo razširjenimi in trupom malo sklonjenim, v vsako roko primite svojo utež in se preklonite s stegnjenimi rokami. Z ravnim hrbtom in pravilno pozo se zravnajte in spuščajte tako, da ne pokrčite rok.

Peta vaja: Druga vaja z utežmi se začne v enaki poziciji, kot se je začela vaja zgoraj, le da namesto dviganja trupa dvigate roki. Komolci naj vodijo navpično v zrak in prepognite roki tako, da bodo uteži dosegle prsa.

Deseta vaja: Ponovno primite uteži v roke, telo je zravnano. Dvigajte jih tako, da bodo ob krčenju mišice najbolj delali prav bicepsi.

Enajsta vaja: Uteži v naslednji vaji spustite proti tlom, a jih ne izpustite, z nogami nastavite izpadni korak. Odrinite se in izmenjujte nogi tako, da bo vedno druga spredaj, hkrati pa ne pozabite na postavitev rok, v katerih držite uteži, ki morajo biti neprestano stegnjene in obrnjene proti tlom.

Telovadni copati

Šesta vaja: Pri tej vaji ne boste potrebovali nič drugega, kot pa svoje lastno telo in, seveda, telovadne copate, ki ste jih vestno nosili vse do zdaj. Zravnajte se in hitro dvigajte kolena do rok, ki jih držite pravokotno na svoje telo.

Dvanajsta vaja: Zadnja vaja v tem nizu je brez pripomočkov. Pokrčite se in se, s celimi stopali še vedno na tleh, z dlanmi dotaknite tal. »Izstrelite« se v zrak tako, da stegnete noge, se dvignete od tal, roke pa z vso močjo »vržete« v zrak. Nato se spet spustite v začetno pozicijo in tako vajo ponavljate celo minuto.

Ne počivajte niti takrat, ko ste na morju in ste mnenja, da ste na zasluženem dopustu. Res ste si ga zaslužili, pa vendar to še ne pomeni, da lahko pozabite nase in na svoje zdravje. Poskrbite za dobro počutje tako z gibanjem kot z zdravo hrano in takoj se boste počutili bolje.

 


Na portalu Bolha.com si oglejte pestro izbiro športne opreme in športnih oblačil in v letošnje poletje skočite pripravljeni.

ŠPORTNA OPREMA

Menu