Naredi sam: Fitnes pripomočki

Pod besedno zvezo »naredi sam« si ljudje največkrat predstavljajo rožičaste izdelke in simpatičen nakit, a skupnost, ki se s tem ukvarja, gre veliko dlje. Ljubitelji miganja in fitnesa so si domislili nešteto idej, da bi v svojem dragem hobiju malo prihranili in si sestavili telovadnico kar v svoji dnevni sobi. Pred nami so enostavne zamisli, s katerimi boste fitnes pripeljali domov.

Drog za obešanje

Dvigovanje in spuščanje vese pozitivno deluje na skoraj vse mišične skupine v ramenih in v hrbtu, zato je stalnica v rutini fitnes oboževalca. Skupaj postavite nekaj cevi in začnite s telovadbo.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Četudi sklepamo, da je že samo po sebi popolnoma jasno, kako stvar poteka, dovolite, da vam postopek predstavimo. Največja cev je tista, ki se je boste oprijemali, ko bo drog enkrat v zraku. Ovijte jo v izolirni lepilni trak, da površina postane mehka in vas ob prijemu ne bo pekla koža.
 2. 25-centimetrska cev na vsakem koncu najdaljše pipe predstavlja višino, iz katere bo drog visel.
 3. 15-centimetrska pipa je varovalna pipa oz. tista, ki bo na drugi strani cevi varovala, da se drog ne bo prevrnil.
 4. 10-centimetrska cev je pipa, ki s komolcem povezuje 25- in 15-centimetrsko varovalo.
 5. 7-centimetrska pipa predstavlja razdaljo med cevjo iz prve in druge točke.
 6. S komolci za spoj cevi si pomagajte, da jih pričvrstite skupaj. V kolikor ne gre drugače, si pomagajte s francoskim ključem ali katerikoli drugim orodjem, ki bo bolje stisnil pipe med seboj.

TRX trakovi

Telovadba s TRX trakovi je postala v zadnjih letih zelo priljubljena med skupinskimi vadbami. Tako zelo priljubljena, da jo tudi posamezniki kupujejo za v svoje domove (ali pa naredijo sami). V enournem miganju raztegnete in razgibate celotno telo, delate s svojo težo in si glede na sposobnosti prilagajte težavnost.

Potrebujete:

 • 2x 10 cm plastična cev,
 • izolirni trak,
 • 2x čvrsta povezovalna trakova, dolga 3,5 m in široka 2,5 cm, z zaponko,
 • 1x 4,5 m x 2,5 cm povezovalni trak trak,
 • škarje.

Navodila:

 1. Na začetku pripravite dolg povezovalni trak in mu s škarjami odstranite vse vponke in zaponke, ki jih ima na sebi.
 2. Cev ovijte v izolirni trak in in povezovalni trak z zaponko na drugem koncu porinite skozi njo. Na eni strani cevi naj bo ostalo okrog 30 cm traku, ki ga zvežete z daljšim delom tako, da bo pri ročaju nastala zanka oz. na novo narejen trikotnik.

 1. Pri vrhu, tam, kjer ste naredili vozel, trak odrežite in preostanek materiala prihranite za nadaljnje korake. Trak, ki je ostal, ponovno potegnite skozi cev in na drugi strani naredite zanko za stopala. Ne pozabite – vozli morajo biti dovolj močni, tako kot povezovalni trak, da bodo zdržali vašo večkratno težo. Odstranite odvečen material.
 2. Trak, ki ste ga uporabljali v prvi točki, potegnite skozi zaponko traku, na katerem ste pripravili ročaj in zanko za noge.

 1. Enako storite z drugim ročajem in zanko za stopala. Drugi konec dolgega vpetega traku dajte skozi nov ročaj, ki ste ga ravnokar naredili.
 2. TRX je skorajda pripravljen. Obesite ga na drog, ki stoji višje nad vami, in ga ovijte večkrat okrog, da trak ne bo polzel proti tlom in bo fiksno držal medtem, ko boste telovadili.

Stojalo za računalnik za tekaško stezo

Iščete poti, da ostanete motivirani, pa sem vam zdi, da ne morete ostati skoncentrirani med tekom, če ne pogledate vsaj ene serije ali zabavne oddaje vmes? Kako nerodno bi bilo, če bi na tekaško stezo položili svoj prenosni računalnik in le upali, da med tresenjem ne pade in se poškoduje? Za vas imamo navodila, kako pripraviti stojalo za računalnik, ki ga lahko date na stezo.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Izmerite dolžino od ene do druge ročice tekaške steze in poiščite tako dolgo aluminijasto ploščato cev s pravokotnima površinama.
 2. Začnite z rezanjem tako kvadratne cevi kot tiste s pravokotnima površinama. Sta enako dolžine kot je razdalja od ene do druge ročice tekaške steze.
 3. Kvadratno cev postavite kot ogrodje tako, da se bo začela in končala pri ročicah. Od nje oblikujte okvir s preostalimi aluminijastimi cevmi, in sicer s tistimi z dvema pravokotnima površinama. Črka L, ki jo površini ustvarjata, naj bo vedno obrnjena v strop, saj bo predstavljala podlogo za vaš prenosni računalnik, ki se bo popolnoma prilegel na postajo.
 4. Da bi učvrstili aluminijaste cevi, jih privijte z vijaki, po diagonali pa privijte še tanko aluminijasto ploščato cev, ki bo preprečila, da bi računalnik padel skozi že postavljen pravokotni okvir.
 5. Kose gume prilepite na notranjo stran ploščatih diagonalnih aluminijastih cevi, saj boste tako poskrbeli, da računalnik ne bo polzel po njih.
 6. Cevasta obešala s prostorom na sredini postavite na obe ročki tekaške steze in nanje pričvrstite ogrodje.

Menu