Naredi sam: Ideje za nepozaben road trip

Road tripi so zabava, svoboda in doživetje. So aktivnost, kjer se celotna druščina ali družina druži in skupaj preživlja nepozabne ter zabavne trenutke. Kje se zatakne? Ko se nekdo od članov začne dolgočasiti. Govorimo o mlajših udeležencih, ki se kaj kmalu začnejo jokati, dreti, stokati … Kako jih zamotiti in kako tudi zanje ustvariti nepozabne počitnice?

V naslednjih vrsticah si preberite igrice, aktivnosti in nujne pripomočke, ki jih preprosto morate pripraviti pred odhodom na pot, da bi le zamotili svoje najmlajše.

Road trip igrica – KRIŽEC KROŽEC

Vsi se spomnimo legendarne igrice križec krožec, ki smo jo igrali med šolskimi odmori in na igrišču pred blokom. Kadarkoli smo imeli pri sebi papir in svinčnik, smo skicirali nepopolno mrežo in začeli risati križce ter krožce, dokler eden od igralcev ni zmagal. Četudi je od tega minilo veliko let, igrica ni odšla iz mode. Najmlajše lahko še vedno navdušite nad to (tudi) miselno igro, ki jo lahko ponavljate tolikokrat, dokler enemu od igralcev ne postane dolgčas.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Tanko leseno ploščo z žago za les razrezite na 12 enakih kvadratov ali krogov. Svetujemo, da so, zaradi varnosti pred otroki, kvadrati veliki vsaj 2×2 cm.
 2. Iz lesenih majhnih palic izrezljajte dva žiga, pri katerem ima en oznako X, drugi O.
 3. Žiga pritisnite v črnilo, ki ste ga prej namočili na blazinico za črnilo, in požigosajte obe strani šestih kvadratov iz prve točke z znakom X, preostalih šest na obeh straneh pa s preoznako O.
 4. Iz filc blaga s škarjami izrežite večji kvadrat, velikosti 6×6 cm (oz. trikrat več, kakor so veliki kvadrati iz prve točke).
 5. Z ravnilom in s svinčnikom si na filc podlogi označite tretjine vsake stranice in nasprotne stranice med seboj s svinčnikom povežite tako, nastane mreža z devetimi kvadrati.
 6. Svinčnik se na filc materialu lahko sčasoma izbriše, zato mrežo učvrstite s šivalnim strojem. Šivajte po črtah, ki ste jih v prejšnji točki narisali s svinčnikom. Če nimate šivalnega stroja, to točko brez težav dokončajte z ročnim šivanjem.
 7. Iz žaklja naredite vrečo, ki jo boste uporabili za shranjevanje delov igre.

 

Road trip aktivnost – »I SPY …«

Čez ocean poznajo aktivnost »I spy with my little eye« oz. »S svojim očesom vidim«, ki se jo lahko igrate tudi med vožnjo. Zaposlite svojega malčka z ugibanjem, opazovanjem, raziskovanjem …

Potrebujete:

Navodila:

 1. Kozarec za vlaganje do vrha napolnite z zdrobljenim stiroporjem.
 2. Naberite kolikor se le da veliko figuric, ki pridejo iz čokoladnih jajčk, ali različnih modelov iz lego kock (hiške, deček, deklica, dinozaver itd.).
 3. Elemente postavite na belo površino in jih vse skupaj fotografirajte. Fotografijo nato naložite na računalnik in jo natisnite, bodisi v črno-beli ali v barvni verziji. Tako boste imeli na enem mestu vse predmete, ki obstajajo, da se bo otrok lahko orientiral, ko jih bo iskal po kozarcu za vlaganje.
 4. Vse predmete stresite v kozarec za vlaganje, napolnjen s stiroporjem, in nekajkrat premešajte vsebino, da se jih od zunaj ne bo več videlo.
 5. Aktivnost se lahko začne. Kaj lahko vaš otrok vidi s prostim očesom, ko pogleda skozi stene kozarca za vlaganje? Se lahko nauči dodatno besedo ali vadi besedišče v tujem jeziku? Možnosti je ogromno, potrebno je imeti le domišljijo.

Road trip nasveti za preživetje

Starši, na cestno popotovanje nikakor ne pozabite nesti naslednjih stvari:

 • plastične posode s prigrizki (slanimi, sladkimi, doma pripravljenimi),
 • tekočino,
 • vlažne kozmetične robčke,
 • prazne vrečke za smeti in
 • platneno vrečo za vsakega otroka, ki sedi na zadnjih sedežih …

Čemu služi vreča? Vrečo, polno otrokovih igric in stvari, lahko obesite na naslonjalo za glavo, da bo vedno dosegljiva najmlajšemu, ko mu bo postalo dolgčas, ko bo lačen ali ko bo postal žejen. Na ta način tudi poskrbite, da se sorojenci med seboj ne bodo kregali zaradi »kraje« tuje lastnine (ki to ni, seveda), saj bodo imeli pred seboj točno tisto, kar se smatra, da je njihovo.

Enostavno, kajne?


Je avtomobil postal premajhen za vaše družinske podvige?
Ste kdaj razmišljali o tem, da bi si omislili večje vozilo v obliki avtodoma in prikolice? Poglejte si pestro ponudbo počitniških vozil na portalu bolha.com in se za letošnji dopust dobro pripravite.

PRIKOLICE IN AVTODOMI

Menu