Naredi sam: Jesenska športna oblačila

Ob tem, ko smo že pestro zakorakali v jesen, se nam mnogim poraja misel o novi garderobi in o tem, da bi izkoristili katerekoliže popuste v trgovinah ter se podali na lov za jesenskimi kosi, ki bi po novem krasili naše omare. Težava nastane, ko se spomnimo, da smo si ga poleti malo bolje privoščili in moramo do decembra prihraniti kakšen dinar. Kaj storiti v tem primeru?

Rešitev je na dlani – naredimo si svoje jesenske kose ali preuredimo stare, lanske, ki bodo po prenovi izgledali kot novi in po zadnji modi.

Preprosta mavrična majica

Prenoviti majice ni težka naloga, je pa dobra ideja za tiste, kii potrebujejo hitro in lahko rešitev.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Pripravite si svojo barvalno površino. Najbolje je, če se držite kopalnice ali kuhinje, saj tam po navadi nimamo nobenega drugega blaga, ki bi ga lahko po nesreči uničili. Mizo, na kateri se boste odločili, da boste barvali, zaščitite z aluminijasto folijo in nanjo položite aluminijasto večjo posodo, ki mora biti velika tako kot bombaž, ki ga pomočite v celoti v posodo.
 2. Odločite se, kako si želite pobarvati majico. Svetujemo vam, da si na začetku na oblačilo narišete, kako si želite, da se prelivajo barve. Lažje vam bo, če si s sponkami za blago označite meje med barvami in prepognete rokave ali drugi del majice, če nočete da se razbarva.
 3. Majico, ki je obešena na obešalniku, potapljajte v pripravljeno barvo za tekstil, seveda do označenih meja v prejšnji točki. Tako ponavljajte, dokler ne razbarvate celotnega zamišljenega vzorca.
 4. Ko boste zadovoljni z vsemi barvami, majico obesite na aluminijasto posodo, da odvečne kapljice z blaga ne bi padle na tla. Ko se barva malenkost posuši, preverite, ali jo je kje treba še dodatno poudariti. V kolikor je potrebno, postopek ponovite.
 5. Ko se vam bo zdelo, da je majica dobila dovolj barve, ji odstranite sponke za tekstil, spustite in začnite sušiti na zraku.
 6. Dekleta lahko svojemu “novemu” kosu oblačila dodate tudi kakšen nakit. Perle nanizajte na ovratnik, na rokav ali na katerikoli del majice, za katerega bi si želeli, da bi bil bolj drugačen od drugih. Perle na blago pričvrstite z nitjo in šivanko, ter poskrbite, da jim boste s trdnim vozlom zagotovili dolgotrajno “bivanje” na majici.

Stopničasta srajca

Kolikokrat ste se že soočili, da ste se gledali v ogledalo in niste bili izredno zadovoljni s kosi oblačil, ki so na vas? So mirni, dolgočasni, pridni – posledično vsi začnejo misliti, da ste sive miške, ki nimajo niti enega unikatnega kosa. Za poseben kos ni potrebe, da odštejete na tisoče evrov, dovolj je, da iz omare potegnete stare majice in jih v tej nalogo tudi porabite.

Ste seznanjeni s frizuro, ki se ji reče “stopničasta”? Takšno lahko imate tudi srajco.

Potrebujete:

 • stara majica z dolgimi ali kratkimi rokavi,
 • svinčnik,
 • tempera barvice,
 • doma narejene štampiljke ali žige z različnimi vzorci iz trgovin,
 • alkoholni flomaster,
 • šiviljski paket.

Navodila:

 1. S svinčnikom si začrtajte, kako si želite, da bi bila vaša majica pisana in odštekana, razdeljena na več delov.
 2. Poberite stare pisane majice in jih razrežite na (po želji tanke) pasove. Najbolje je, če jih režete vzporedno s spodnjim šivom, sam vam bo v naslednjih korakih lažje, če boste pasove že imeli vsak z navpičnimi robovi združene v krog.
 3. Štampiljke (svoje ste lahko naredili iz krompirja – se še spomnite likovne vzgoje v osnovni šoli?), ki ste jih pripravili ali kupili, pomočite v tempera barvico in začnite žigosati pisana trakove. Tudi z alkoholnim flomastrom ste lahko posebni in ustvarjalni – pišite, rišite, začrtajte … karkoli si želite, bo zdaj na vaši majici.
 4. Čas je, da pisane trakove in majice postavite enega na drugega in jih tako tudi všijete. Predstavljajte si, da mora na koncu majica postati stopničasta, ki bo nekje sestavljene z več plati blaga, nekje pa samo iz ene ali dveh. V kolikor ne želite, da je vaša majica tako debela, razrežite original tako, da boste pod njegovim robom zlagali in šivali druge, pisane kose majic.
Menu