Naredi sam: Kajak nosilci za kolesa

Kaj je kampiranje? Je aktivno počitnikovanje, ko s seboj prinesemo kolesa in kajake ter z enimi prevažamo druge od ene destinacije do četrte. Znano? To ni ravno definicija, ki bi opisovala vsak dopust v kampu, je pa vsekakor način počitnikovanja tistih, ki so med svojimi prostimi dnevi radi še kako aktivni.

Prenašanje kajaka na ramenih je lahko naporno, še posebej, če je za to potrebno hoditi v hrib, zato imamo raje, če jih do prave točke odpeljemo kar s kolesom. Nastavimo jih na stojalo na kolesih, sprednji del pričvrstimo pod sedež, in gremo! Kaj pa potrebujemo, da naredimo kajak nosilce za kolesa?

Potrebujete:

Navodila:

  1. Najprej pripravite oprijemalo, ki se bo dobro držalo vratu vašega sedeža. Na krajšo cev privijte železno ploščo manjše površine in okrog nje zavite gumijasto cev, ki bo v obliki črke U vodila iz ene strani plošče na drugo. V to črko U postavite vrat svojega kolesa in dobro pričvrstite z vijaki na ploščo. S to gumo boste omogočili, da se bo cev vseeno premikala levo in desno okrog svoje osi, brez, da bi poškodovala ogrodje kolesa.

  1. Izmerite kolo. Čas je, da pripravite cev, ki bo potekala od vašega nastavka za sedež iz prve točke skoraj do tal oz. do prostora, kje bo »počival« kajak. Če cev pada proti desno, naj ima obliko črke Z, zato ukrivite cev tako, da bo od nastavka do sredine gume ravna, nato jo uvijte v smeri gume, pri polovici gume v navpično smer pa jo spet ukrivite za 90 stopinj in poravnajte s tlemi.
  2. Pripravite spodnji del oz. podlago za kaja. Tam, kjer se cev iz prve točke konča, postavite ozko in kratko leseno desko vzporedno s tlemi in ji na vsako stran spodnjega dela privijte gume. Tik ob obeh gumah konstitucijo učvrstite z dvema dolgima tramovoma, ki se približujeta eden drugemu, dokler se ne dotikata cevi tam, kjer se začne dvigati proti gumi navzgor. Tam, kjer se tramova dotikata cevi, uporabite leseno desko, na katero boste pričvrstili vse.

  1. Podlogo za kajak ste skorajda končali. Potrebujete le še zatiče, v katerih bo kajak breu premikanja in poškodb ležal. Iz dolgih lesenih tramov naredite dolgo črko L, od katere bo ena stranica debelejša (na tej bo ležal kajak), druga tanjša, potrebujete pa dve takšni podlogi (za vsako stran kajaka). Privijte jih na leseno podlogo.

  1. Preizkusite ga. Kajak položite na stojalo, nanj dodajte še enega in jih z vrvmi pričvrstite na spodnjo podlogo. Cev naj bo dobro privijta na sedež. En, dva, tri, akcija!

 


Ta zapis vas je tako navdušil, da ste nosilec sestavili 1-2-3… sedaj pa ste ugotovili, da nimate kajaka? Brez panike, jih imamo mi, od velikih do malih.

KAJAK, KANU

Menu