Naredi sam: Montiraj televizijo v svoj avto

Kolikokrat ste se z družino že odpravili na dolgo potovanja ali celo na roadtrip, pa so otroci na zadnjih sedežih jokali od dolgčasa, starejši postajali tečni od neprestanega sedenja in vi zoprni, ker ste morali vse, ki so za vami, poslušati? Ste kdaj pomislili, da bi v svoj avto montirali kar televizijski ekran?

Seveda ne govorimo o postavljanju ekrana v majhen, hroščast avtomobil, v katerega komajda postavite eno moško potovalko, temveč o večjem enoprostornem vozilu, namenjenemu predvsem za družinske in dolge ture. Še najbolj popolna situacija bo, če boste ekran dali v avtodom.

Potrebujete:

Navodila:

  1. Najprej je potrebno urediti palico, na katero boste montirali televizijo. Železna cev naj bo v vodoravnem položaju tako dolga, kakršna je razdalja med eno in drugo ročico ob straneh pri vratih, ki se je oprimete, ko se usedete v avtomobil. Še več, na vsaki strani naj cev ročici preseže za približno 18 – 20 cm. Zadnjih 18 – 20 cm cevi na vsaki strani položite na nakovali in jih s kladivom popolnoma sploščite. Ta postopek bo trajal nekoliko dlje, a poskrbite, da boste cev zravnali do potankosti.
  2. Dobili ste kot nekakšno cevasto veslo s sploščenimi robovi, kajne? S kladivom sploščen del ukrivite za 180 stopinj – luknja naj bo tako široka, da bo vseeno dovolj velika za ročico na avtomobilu. Ko ukrivite obe strani, preizkusite, ali se ovijejo okrog ročic, a nanje ne pozabite nastaviti spužve ali gobe, da je ne uničite.

  1. Staremu kovinskemu stolu odstranite noge – te bodo služile kot »obešalnik« za televizijo. Z žago za kovino jih prerežite na dva enaka dela, ki bodo tako dolga, da bo lahko televizija na njih visela. Pri tem bodite pozorni na položaj lukenj na hrbtnem delu televizije, saj boste nanje privili kovinske noge stola, a hkrati mora nad televizijo ostati še dovolj »obešala«, da jo povežete z glavno cevjo in druge točke.
  2. Na zgornjem delu obeh nogic kovinskega stola z brusilnim strojem zbrusite polkrog, ki je v premeru enak kot cev iz druge točke. Nanjo boste namreč »obesili« obešala, zato mora biti njihova luknja na zgornjem delu tesno s cevjo.

4. Obešala nastavite na hrbtne luknje televizorja in jih pričvrstite nanje. Zgornji del obešal postavite na glavno cev in tudi de v vrtilnim strojem iz varnostnih razlogov privijte nanjo. Ekran je zdaj uspešno pričvrščen in nameščen v avtomobil.

5. Kar potrebujete, je še moč in elektrika, zaradi katere bo televizija delovala. Seštejte vatno moč vseh naprav, ki jo boste nanjo namestili – primer: Xbox je 145, televizija 45, skupaj torej 190, a vi potrebujete razsmernik/pretvornik, ki je višji od te številke.

6. Potrebujete še električni kabel, ki ga na eni strani spojite z akumulatorjem vozila, na drugi pa s pretvornikom. Televizija bo funkcionirala ob vžganem motorju, zato imejte v mislih, da če igrate igrice, raje najprej ustavite igro, preden izklopite avtomobil.


Se odpravljate na potovanje in je avtomobil premajhen za vso prtljago in načrte, ki jih imate? Na portalu bolha.com je objavljena pestra izbira avtodomov v najem in dodatna oprema zanje.

PRIKOLICE IN AVTODOMI

Menu