Naredi sam: Osvežite dvorišče z novimi idejami

Vemo, da ste komaj čakali visoke temperature in poletje, da bi lahko ob prijetnih večerih uživali na terasi svojega doma in na dvorišču svoje hiše. Tisto, kar vas še čaka in vam morda predstavlja obvezo, je urejanje zunanjih zelenih površin. Tokrat vam predstavljamo dve čudoviti ideji, kako popestriti odprt prostor, v katerem po navadi le piknikujete in obešate perilo.

Zunanji kino

Pozabite na zaprte dvorane kinov in na pokrite prostore, ki v poletnem času nimajo svežega zraka in zaradi tega izgubite voljo do romantičnih večerov. Vedno si lahko omislite zunanji kino na dvorišču.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Ekran se vam morda zdi najkompleksnejši del tega »naredi sam« projekta, a sploh ni potrebe, da je. Omislite si lahko belo platno v obliki pravokotnika (tako kot v kinu), ki bo dovolj dobro služilo svojemu namenu.
 2. Na okvir za platno, ki ste ga bodisi iz železa bodisi iz lesa izdelali sami, privežite platno. Pomagajte si z vezicami, ki jih postavite na vsaki 10 centimetrov in jih ovijte okrog okvirja.
 3. Okvir, ko je enkrat gor dano platno, pričvrstite v tla. Da ne bi vrtali v zemljo, si nekateri pomagajo tako, da pod noge okvirja postavijo vedro polno peska, ki čvrsto drži vsebino pokončno in v zraku.
 4. Potrebujete le še vir energije, pa najsi bo to video projektor ali DVD predvajalnik, ki bodo dosegli svoj namen, če jim boste dodali še dobre, kvalitetne zvočnike.
 5. Okolico lastnega kina okrasite z mehkimi in udobnimi blazinami, pisanimi vzglavniki, klubsko mizo in tabureji, ki jo obkrožajo, ter – nujno – kokicami. Kje ste še gledali film brez kokic?

 

Kamin v tleh

Ta projekt od posameznika zahteva dlje časa in več iznajdljivosti, a s postopnimi koraki mislimo, da lahko brez težav pridete do romantičnega vzdušja za poletne noči.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Najprej določite velikost, obliko in lokacijo kamina, ki ga boste imeli v tleh. Izmerite vse mere (višino, širino, globino) na dvorišču in si pripravite ves material, ki ga boste med projektom opravili. Da bi si skrajšali čas, namesto navadnega kamna izberite paletiziran kamen, ki je sicer dražji, a je velikost bolj uniformirana, prav tako je boljše kvalitete.
 2. Pripravite si podlago. Betonsko jeklo s kladivom privijte v sredino dogajanja (kroga, kjer bo stal kamin). Pripravite si vrv, ki naj bo dolga toliko, kot je polmer kroga. Vrvico zavežite okrog betonskega jekla, na drugi strani pa si pripravite vozel in barvo v razpršilu, s katero boste označili cel krog okrog jekla.
 3. Pripravite si drugo vrv, ki naj bo toliko dolga, kot želite, da je polmer kamina. Ponovite enako, kot v drugi točki.
 4. Dobili ste dva kroga, enega v drugem. Po navodilih proizvajalca pripravite cement in zunanji krog premažite z njim. Na zunanjo črto kroga postavite kamne enega na drugega, da ustvarite na videz prisrčen kamin.
 5. Čas je za opeke. Postavite jih na črto notranjega kroga in tako ponavljajte eno na drugo (svetujemo 3 vrste v višino). Med kamnom in opeko postavljajte cement, da jih učvrstite – poskrbite, da vse vrzeli zapolnite z maso, da se kamin ne sesede.
 6. Ko kamne in opeke postavite na poljubno višino, nanje položite plast cementa in čez celotno površino položite ravne kamne. Poskrbite, da so vsi postavljeni na enak nivo, prostore med njimi pa zapolnite s cementom. Zgornja površina kamnov je sedalna površina, zato počakajte, da se cement dobro posuši.
 7. Na zunanji strani kamnov postavite tkanino v poljubni obliki in nanjo nanesite drobne kamne, da polepšate okolico kamina.
 8. Notranjo stran opek najprej očistite in, ko se posuši, razpršite z barvo za peči.

 


Smo vas prepričali v akcijo, a nimate vseh orodij, da bi jo realizirali? Ni problema, obiščite portal bolha.com in najdite tisto, kar vam manjka.

GRADNJA

Menu