Naredi sam: Pralni stroj za kampiranje

Divja narava, ena prtljaga, premalo oblek. Znano? Vsi imamo kdaj težave, kako čim več kosov oblačil spakirati v najmanjšo možno prtljago, ki jo premorete doma. Včasih nimate prostora v avtu, drugič vam na letalo ne dovolijo nesti več, spet tretjič mislite, da imate dovolj »cunj«, pa jih v resnici nimate. Rešitev je v doma narejenem pralnem stroju.

Za ta pralni stroj ne potrebujete elektrike, temveč gole roke in moč, pa vseeno je modro razmisliti o tem, da bi si ga omislili tako na kampiranju kot v divjini, ko raziskujete svet, in vam kar naenkrat zmanjka čistih oblek.

Potrebujete:

 • vedro s pokrovom, ki zajame čim več vode (15 – 20 L),
 • ščetka za stranišče,
 • olfa nož,
 • škarje, kolaž papir, tempera barvice, čopiče, sprej, vodoodporni flomaster,
 • milo v kosu,
 • boraks,
 • soda bikarbona

Navodila:

 1. Vedro, ki ga boste našli, naj bo čim večje in s pokrovom. Večje, kot bo, manj se vam bodo mečkali kosi oblačila v njem.
 2. Pripravite si novo ščetko za stranišče. Staro ste najverjetneje že vrgli v smeti, kajne?
 3. Z olfa nožem na sredini pokrova posode zrežite krog, čigar premer bo večji od širine ščetke za stranišče. Poskrbite, da zbrusite vse robove na tem krogu, saj si ne želite, da se oblačila ob pranju poškodujejo.
 4. Čas je, da svoje misli prepustite domišljiji in vedro, ki je namenjeno pralnemu stroju, temu primerno okrasite. Ovijte ga v kolaž, čečkajte, rišite, pišite. Z vodoodpornim flomastrom poskrbite, da bo napis, da gre za pralni stroj, dovolj viden, saj si ne želite čez nekaj časa pozabiti, čemu je vedro namenjeno, in vanj stresti hrano, ki jo nesete s seboj na morje. To vedro uporabite samo za namen pranja, saj vam lahko tudi delci detergenta, ki v njemu ostanejo, škodujejo.
 5. Čas je, da si pripravite svoj lasten detergent. Brez slabe vesti si lahko kupite pravi pralni prašek, a menimo, da je večji učinek »divjine« in občutek ekološkosti, če detergent naredite sami.
 6. Detergent pripravite tako, da najprej s strgalom na majhne kose nasekljate trdo milo. Dodajte mu približno 130 g boraksa in 130 g sode bikarbone. Vse skupaj dobro premešajte. V kolikor imate na voljo blender, toliko bolje, saj vam bo vse sestavine temeljito zmešal.
 7. V vedro najprej postavite ščetko za stranišče, da bo dosegla dno in trdno zasedla svoje mesto na sredini. Vanj stresite umazano perilo, napolnite s čisto vodo in dodajte še doma narejen detergent.
 8. Uporabite moč in začnite ščetko za stranišče premikati gor in dol. Ponavljajte približno pet minut in če ugotovite, da je delo preveč naporno ter dolgočasno, si s partnerjem ali kolegom izmenjajta vlogi.
 9. Odstranite pokrov in opazujte, kakšno je perilo. V kolikor potrebuje izpiranje, zamenjajte vodo v vedru in postopek ponavljajte toliko časa, dokler ne boste videli, da na njem ni več sledov mila. V nasprotnem primeru perilo obesite in pustite, da se na svežem zraku posuši.

Iščete mesto za obešanje oblačil? Uporabite lahko vrvice šotorov, vrvi zataknite od enih do drugih avtomobilskih vrat, zataknite jih čez ograjo, na vejo, vrv napeljite od enega do drugega drevesa …

Smo rekli, da je kampiranje lahko popolnoma zabavno, kajne?

 


Še nimate opreme za kampiranje? Še imate čas, da si na portalu bolha.com ogledate pestro izbiro prikolic, avtodomov in šotorov, ki vam bodo letos prinesli lepe počitniške spomine.

PRIKOLICE IN AVTODOMI

Menu