Naredi sam: Stoječa, prav posebna miza

Neprestano večurno sedenje na delovnem mestu ni zdravo, to že vsi vemo. Niti nismo bili ustvarjeni zato, da cele dneve preživimo na stolu. Pa vendar, ali smo kdaj pomislili, kako se izogniti neprimernemu položaju, trdemu neudobnemu sedenju in kaj lahko v naši delovni rutini storimo, da naredimo nekaj zdravega zase? Ste prišli na idejo, da bi si omislili stoječo mizo?

Stoječa miza, ki jo predstavljamo danes, je malenkost drugačna od tistih, ki jih lahko vidite na spletu. Vključuje namreč tudi tekalno stezo, ki jo med delovnikom lahko uporabljate kot sprehajalno stezo – s tem boste naredili nekaj zase, se premikali, združili prijetno s koristnim in se počutili bolje.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Večurno sedenje je lahko tako psihično kot fizično naporno, s čimer se najverjetneje strinjajo tako pisarniški delavci kot ljubitelji računalniških igric, zato se je potrebno odločiti za stoječo desko, ki poleg dela omogoča še brezplačno telovadbo. Ker je tudi nepremično stanje pred računalnikom čez čas izjemno mučno, smo si zamislili, da bi bilo super, če bi pisalno mizo ustvarili kar na tekaški stezi. Ni potrebe po hitrem tempu, dovolj je namreč že najnižja hitrost, ob kateri boste hodili, brez da bi to sploh opazili.
 2. Omislite si torej tekaško stezo, za katero ni potrebe, da je najnovejša ali ustvarjena po najnovejši modi. Lahko je osnoven model, ki, seveda, funkcionira, super pa je tudi, če ima možnost najmanjše hitrosti.
 3. Deske postavite nad stezo na tri načine:
  1. desko za tipkovnico in ekran postavite na stezo,
  2. desko za tipkovnico postavite na steno, za ekran pa pribijte na steno,
  3. obe deski pričvrstite na steno.
 4. Vas zanima položaj desk skladno z vašim telesom? Med tipkanjem morajo vaše podlakti biti vodoravno, vaše oči pa morajo biti naravnost usmerjene v vrh monitorja, za katerega je priporočljivo, da je nagnjen okrog 20 stopinj nazaj in od oči odmaknjen od 50 do 70 centimetrov.
 5. Po tem, ko nastavite višino vseh desk, začnite s pričvrščevanjem na tekaško stezo. V kolikor steze ne želite poškodovati, se znajdite tako, da z deskami pripravite visoko »mizo« in jo postavite nad ekranom steze – na takšen način boste vseeno poskrbeli za trdnost, a plastike ne boste poškodovali. Izberete lahko eno od treh poljubnih položajev, ki smo jih predstavili v točki 3:
  1. V prvi različici potrebujete vodoravno desko za tipkovnico in za ekran, ki naj bi bila postavljena na prvo. Za stezo morda prevelik zalogaj, da težke deske pričvrstite nanjo, zato razmislite o alternativi, in sicer, da ekran za vsak slučaj obesite še na strop, da se spodnja deska ne sesede.
  2. Druga različica »ponovi« pozicijo spodnje deske, ki se pričvrsti na tekaško stezo, višjo stezo pa pribijte na stezo, nanjo postavite računalnik.
  3. V kolikor se odločite za tretjo različico, boste obe deski pričvrstili na steno, tista za tipkovnico pa naj bo daljša in naj pokrije ekran tekaške steze.
 6. Poskusite, kako delo s telovadbo funkcionira. Med tipkanjem se lahko pozabavate in na hrbtu nosite otroka ter tako s pravim položajem trenirate tudi trebušne mišice.

 


Na portalu bolha.com si oglejte, kateri paket novih igric si boste omislili v bodočih dneh. Razširite si zbirko brez slabe vesti, saj zdaj veste, da lahko brez težav igrate tudi stoje.

IGRIČARSTVO, GAMING

Menu