Naredi sam: Triki pri potovanjih

Ni le poletje tisti idealen čas za potovanja – je tudi njegova nasprotna polovica zima. V tem času se odpravljamo na smučišča ali v toplice, tisti, ki pa bi radi zbežali od zimskega mrazu, pa se potepajo po toplih krajih na drugi strani poloble ali kjerkoli drugje, kjer širni svet trenutno ponuja visoke temperature. Ne glede na to, kam potujemo in ne glede na to, kolikokrat smo to že dali čez, nekaterim težave še vedno povzroča pakiranje in pripravljanje potovalke. Eni stežka najdejo celo voljo samo za pakiranje – kje je šele energija za igranje tetrisa, preden vse zložimo v kovčke! 

Tokratna rubrika je malo drugačna od ostalih Naredi sam zapisov. Na koncu namreč ne bomo ustvarili produkta, ki bo samo naša last, temveč se bomo naučili nekaterih trikov, kako lastnoročno v potovalko spraviti vedno več oblek in ostalih pripomočkov, brez da bi jih poškodovali, izgubili ali pomečkali.

Sledi nekaj odličnih trikov, s katerimi bo odslej vaše pakiranje enostavneje.

 1. Nakit dajte med dve plasti plastične folije, saj boste s tem preprečili premikanje po potovalki, hkrati pa ga boste zaščitili pred poškodbami.
 2. Stara embalaža od vazelinov za ustnice (ploščata škatlica, iz katere ste s prstom nanašali vazelin na usta) je super za shranjevanje manjših predmetov, kot so prstani in uhani.
 3. Verižico zaščitite tako, da jo na vsakem koncu poveznete čez slamico in zaprete. Tako boste preprečili, da se pomečka, ukrivi itd.
 4. Majhne uhane, ki so sestavljeni iz dveh delov (sprednjega – estetskega in zadnjega – zaščitnega) spravite v luknjo na gumbu – na takšen način jih boste težje izgubili.
 5. Ko pakirate obleke, ki se hitreje pomečkajo, jih zložite v plastično vrečko in prepognite – vrečka bo mečkanje zmanjšala na minimum.
 6. Namesto, da zlagate majice in hlače eno na drugo, jih naslednjič poskusite zaviti v rolo. Presenečeni boste, koliko več oblek lahko pristane v kovčku na ta način.
 7. Da bi nedrčkom preprečili izgubo oblike, jih zložite tako, da jih najprej razprostrete in daste enega na drugega, nato v prostor s košaricami položite spodnje hlače in jih prepognite.
 8. Kape, rokavice, nogavice ali gel za tuširanje položite kar v čevlje, če vam primanjkuje prostora.
 9. Da bi preprečili razbitje steklenih embalaž, jih v kovček dajte tako, da jih skrijete v debele nogavice.
 10. Sponke za lase in gumice za lase dajte v posebno škatlico, najbolje v staro plastiko od bombonov Tic Tac, saj je tanka in majhna.
 11. Če se bojite, da bi geli in ostale tekočine puščale ter uničile večino oblek, zamašek odprite v celoti in preden ponovno zaprete, vmes položite plastično vrečko ali kaj podobnega iz takšnega materiala.
 12. Se vam je že zgodilo, da so se vam senčila ali puder v prahu raztreščila in uničila kljub temu, da ste jih imeli zaprte in vestno spravljene v toaletno torbico? Naslednjič jih poskusite zaščititi tako, da, še preden jih zaprete, vmes položite vatirano blazinico za čiščenje obraza.
 13. V primeru, da si ne želite s seboj vlačiti celotne škatle palčk za ušesa (ki znajo biti precej nerodne), svetujemo, da vzamete le nekaj palčk in jih spakirate v staro škatlico z zdravili.
 14. Ko potujete le za kratek čas, ni potrebe s seboj vzeti celotne škatle s senčili. Dovolj je,da palčke za ušesa namažete z vašo najljubšo barvo in jo spravite v plastično vrečko. Tako ne boste niti zlomili svojega najlepšega senčila, hkrati pa boste prihranili prostor 
 15. Se vam pogosto dogaja, da izgubljate krtačke za ličenje? Naslednjič jih dajte kar v etui za očala, ki je ravno prav velik za vse pripomočke.

Smo bili uporabni in smo vam zaupali nekaj novih idej, kako prihraniti s prostorom? Povejte nam, kako se te težave lotite pred potovanjem vi.


Oglejte si celotno ponudbo s področja turizma, ki jo objavljamo na bolha.si

Menu