Naredi sam: Tropska palma

Si se na glas vprašal »Tropska palma?!«, saj ne verjameš, da to lahko »zraste« v Sloveniji? Seveda, da uspeva tudi pri nas. Če uspevajo čebelji hoteli na terasah, trampolini pred hišo, mozolji na obrazu in zvončki v začetku pomladi, potem lahko uspeva tudi palma na tvojem dvorišču.

Zagotovo se sprašuješ, zakaj za vraga potrebuješ palmo na dvorišču. Za senco, kakopak. In za luau. Veš, kaj je luau? To je havajska zabava, ki jo spremlja zabaven spremljevalni program, tropska muzika, sveži koktejli, rože okrog vratu, zapeljivo miganje v bokih. In, seveda, palma.

V prejšnjem zapisu smo svetovali, kam se lahko odpravite na dopust, namesto na morje, in blog smo zaključili z mislijo, da najboljše počitnice potekajo ravno doma na domačem dvorišču in z bazenom za vso družino, kjer ni nikdar gneče in nikdar nevarnosti, da plavate v polulani vodi.

Z namenom, da bi do potankosti zaužili domače radosti, vam svetujemo, da vsaj enkrat to poletje priredite luau kar na svojem dvorišču in ne pozabite na dekoracijo, ki bo povabljence pustila odprtih ust. Kaj potrebujete za palmo? Malo za šalo, malo zares, a glede na to, kako enostaven je postopek, se ne bi čudili, če bi jo hoteli imeti tudi v dnevni sobi, spalnici ali na stranišču.

Potrebujete:

 • zeleno tkanino ali papir,
 • vrečevino (rjavo tkanino, juta),
 • mehke krogle iz kateregakoli materiala (lahko iz stiroporja),
 • prazni tulci papirja,
 • škarje,
 • vroče lepilo,
 • prazna lesena nabodala,

Navodila:

 1. Začnite z rezanjem vrečevine na trakove, široke od 25 do 30 cm. Prazne tulce papirja prilepite enega z drugim tako, da skupaj sestavljajo visoko deblo, in vrečevino ovijte vsenaokrog njih, začenši spodaj, kjer tkanino nežno potisnete skozi tulčevo luknjo, jo prilepite na notranje stene in s tem preprečite, da bi se deblo palme razdiralo.
 2. Na enak način dokončajte vse tulce, ki ste jih v prvi točki prilepili skupaj. Na vrhu ne pozabite vrečevine potisniti v tulec in jo prilepiti, tako, kot ste to storili v prvi točki s spodnjim delom debla.
 3. Stiroporno kroglo zavijte v vrečevino. Potrebovali jih boste toliko, kolikor debel ste se odločili, da boste postavili.
 4. Na vrhnjo luknjo tulca postavite kroglo, ki ste jo v prejšnji točki ovili v tkanino. Z lepilom jo učvrstite na pravo mesto.
 5. Skozi stiroporne krogle potisnite lesena nabodala. Priporočamo od štiri do pet nabodal, da bi imeli okrog krogle od osem do deset štrlečih lesenih palic.
 6. Iz zelenega papirja ali tkanine izrežite palmine liste. Ne pozabite, da morajo biti veliki in prostorni, da bodo nudili pravo senco in vetrič.
 7. Vzdolž palminih listov na sredino prilepite nabodala, ki štrlijo iz krogle, in pustite, da listi plapolajo od tam dalje, kjer se nabodalo konča. Ker je to težek material, poskrbite, da jih na lesene palice dobro prilepite, da ne bodo po nepotrebnem padali na tla, kar se za poletje in listnata drevesa res ne spodobi.
 8. Stiroporne krogle, ki so vam ostale, poljubno pobarvajte. Svetujemo, da jih posprejate z rjavo barvo, da bodo predstavljali kokosov oreh. Prilepite jih na vrh debla.

Enostavno, kajne? Dovolj hitro in zabavno, a hkrati uporabno in »kul«. Idealno za vaš luau.


Vas zanima, kaj vse spada v rubriko Vse za prosti čas? Poglejte si oglase na bolha.com.

VSE ZA PROSTI ČAS

Menu