Naredi sam: Vertikalni vrt

Nekateri so mnenja, da so vertikalni vrtički zgolj novodobna traparija, ustvarjena le zato, da se ljubitelji vrtov hvalijo pred sosedi, ki z užitkom gledajo na njihove balkone in terase, a priznati je potrebno, da takšna ureditev zunanjih prostorov res izgleda lepše in atraktivno.

Ste vedeli, da je francoski botanik Patric Blanc glavni krivec, da so na našem prostoru vertikalni vrtovi zaživeli v vsem svojem sijaju? Po vrnitvi iz Tajske je uvidel, da rastline uspevajo na vertikalnih površinah, kot so ravne stene, po tem pa so ti vrtovi doživeli pravi bum, še posebej v mestnih središčih, kjer se prebivalci spopadajo s pomanjkanjem prostora, saj živijo v stanovanjih v gosto naseljenih blokovskih četrtih.

Na kakšen način lahko okrasimo naše majhne vrtove? Ponujamo vam eno izmed idej, ki vam bo pomagala združiti prijetno s koristnim na popolnoma enostaven način.

Potrebujete:

 • sukulente,
 • terarij ali plantažnik s prostorom za odvajanje vode,
 • 34 cm plantažnik z luknjami za odvajanje vode,
 • 34 cm vedro za namakanje zemlje,
 • 2 podstavka iz gline,
 • kokosova vlakna za vrtnarjenje (lahko tudi zemljo),
 • perlit,
 • pesek,
 • prodnik,
 • vrtnarske rokavice,
 • pleskarski čopič (za odstranjevaje mokrih kapljic iz rastlin).

Navodila:

 1. Najprej se prepričajte, da so vsi potrebno deli čisti in nimajo plesni na notranjih stenah. Nato si zamislite, kako si želite, da bi izgledala vaša stena s sukulentami. Prepustite se domišljiji in poskrbite, da bo raznolika, da enako velike sukulente (ali katerekoli druge sobne rastline) ne postavite skupaj.
 2. Plantažnik napolnite s kokosovimi vlakni in jih namočite ter počakajte, da voda odteče. Na ta način boste odstranili morebitne kemikalije, ki so se v vanje zažrle. Vzemite zemljo v pest in iz nje iztisnite odvečno vodo, nato pa jo zložite nazaj v plantažnik. Postopek ponovite, dokler ne napolnite celotne površine v želeno višino.
 3. V vedro postavite mešanico kokosovih vlaken, perlita in peska. To je podlaga, v kateri bo rasla sukulenta oz. kaktus. Takšna kombinacija pomaga pri izsuševanju, hkrati pa bodo perliti onemogočili sprijemanje kokosovih vlaken, kar pripomore k hitrejši rasti korenin in rastlin.

 1. V plantažnik s kokosovimi vlakni postavite prodni kamen, pri tem bodite pozorni na skupno višino vlaken in kamnov v primerjavi z višino sukulent oz. drugih rastlin. Vanje postavite in zakopajte rastline, da se oprimejo vlaken.
 2. Zdaj je čas za presaditev. Sukulente iz plantažnika z vlakni presadite v vedra, ki ste jih pripravili v točki 3. Pri tem bodite pozorni, da bo vsaka rastlina imela dovolj prostora, dovolj zemlje in da njihove korenine ne gledajo iz morebitnih lukenj na dnu. Sukulente naj gledajo izven vedra, da bodo imele dovolj prostora za rast. V kolikor med presaditvijo rastline izgubijo list ali dva, ne travmirajte, saj so izredno čvrste, močne in kmalu se bodo popravile kar same.
 3. Po tem, ko presadite vse sukulente, potresite več vlaken okoli njih in narahlo stisnite, da postane masa bolj kompaktna. Umazane liste rastlin, ki so polni vlaken, peska in drugih sestavin, očistite s čopičem, saj jih boste zaradi strukture izredno težko odstranili z rokami.
 4. Poigrajte se s posodami in jih obesite bodisi na vrtu ob vrtni koči ali na terasi oz. na balkonu. Najbolje je, da jih postavite na sončno stran, saj potrebujejo veliko svetlobe za svojo rast. So trpežne na različne temperature, tudi nočne, zato ne skrbite zanje. Ne potrebujejo pogostega namakanja, saj je voda njihov »najhujši sovražnik«. Tako jih ne zalivajte, dokler ne boste opazili, da je zemlja okrog njih popolnoma suha.

Na portalu bolha.com vas čaka ogromno izdelkov iz področja kmetijstva, sajenja in gozdarstva.

KMETIJSTVO

Menu