Naredi sam: Vrtno pohištvo

Kaj je lepšega od sproščenega posedanja na vrtu in od občudovanja pridelkov, ki smo jih z lastnimi rokami in delom spravili do življenja? Vrt, za katerega redno skrbimo v določenem obdobju leta, zahteva od nas veliko, a nam tudi veliko da. Ponuja nam prostor za pobeg pred hitrim tempom življenja, domačo, okusno in dišečo hrano, zaposli nas z aktivnostjo, ki nas veseli. Vrt je rezultat našega truda in spodobi se, da ga spremenimo v pravi mali raj na zemlji – z doma narejenim pohištvom.

Tokrat bomo uporabljali palete, preproge, lesene deske, blazine in iz tega sestavili kose pohištva, zaradi katerih se bomo še raje vračali na svoj vrt.

1) Gugalnica

Obožujemo nešteto stvari, ki jih lahko ustvarimo iz palet, saj so vsestranske, izdelki pa so vedno rustikalni, posebni in drugačni od vseh ostalih. Kaj pa, če bi si iz palete ustvarili gugalnico, na kateri bi se gugali in počivali v prijetnem vzdušju vašega vrta?

Potrebujete:

Navodila:

 1. Izmerite velikost vzmetnice, ki bi jo radi uporabili na svoji gugalnici in izračunajte, koliko palet boste potrebovali, da boste ugodili tem meram. V uvid vzemite tudi prostor za vrv v kotih, ki bo prav tako »ukradla« nekaj centimetrov.
 2. Da bi palete držale skupaj, uporabite klade, ki jih položite v notranjost – eno na vsak rob in eno na sredino. Z vijaki jih pričvrstite na paleto – tako boste utrdili ležišče. Klade, ki štrlijo izpod palet, odrežite z žago.
 3. Na vsakem kotu palete, tik na notranji strani klade, z vrtalnikom ustvarite luknjo, ki gre tako na zgornjo kot spodnjo stran ležišča. Prepričajte se, da so luknje dovolj široke, da skoznje lahko potegnete vrv.
 4. Potegnite vrv skozi luknje tako, kot kaže slika:

 1. Vrvi na vrhu dobro privežite in jih zavežite na vejo drevesa.
 2. Vzmetnico lahko ovijete v polivinil, saj jo bo ta varoval pred dežjem. Vzglavnik in vzmetnico oblecite v posteljnino in vaša gugalnica je pripravljena za uporabo!

2) Viseča mreža

Od gugalnice skočimo k viseči mreži, ki je še lažja za sestavo, kot je bila zgornja ideja, hkrati pa daje še večji občutek sproščenosti, ko se po napornem dnevu uležete nanjo.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Blago razrežite na velikost viseče mreže. Če uporabite kuhinjske krpe, jih s šivalnim setom zašijte skupaj in tako poskrbite za pisano visečo mrežo raznolikih barv.
 2. Na ožji stranici prišijte zanke tako, da bodo stale ena ob drugi, vendar enako narazen.
 3. Vzemite tanjšo vrv in jo podajte skozi prvo luknjo na eni stranici. Konec vrvi z vozlom dobro zavežite s preostankom. Vrv naj gre skozi kovinski obroč, ki naj bo vsaj 80 cm odmaknjen od zanke. Od obroča se z vrvjo pomaknite proti drugi luknji na blagu, nadaljujte do tretje po spodnji strani blaga in do četrte po zgornji strani blaga, od pete (po spodnji strani blaga) pa se spet pomaknite do kovinskega obroča. Postopek ponavljajte do konca stranice krpe. Kot pomoč vam služi spodnja slika:

 1. Enako ponovite na drugi strani blaga.
 2. Močnejšo vrv speljite skozi kovinski obroč in jo dobro pričvrstite na drevo. Ne pozabite, da mora biti malo daljša, saj boste morali na veji narediti še močen vozel, hkrati pa poskrbite, da jo boste zavezali vsaj 40 cm višje, kot si želite biti, saj se bo blago, ko se boste nanj ulegli, spustilo proti tlom, in ne želite si, da se vaša zadnja plat dotika mrzle zemlje.

3) Miza z rožami

Predstavljate si, da sredi mize na vrtu cvetijo »vgradne« rože in dišijo začimbe.

Potrebujete:

Navodila:

 1. Najprej začnite s težjim opravilom. Palete razdrite tako, da ji odstranite vse daljše stranice od osnove. To je dolgotrajno in obsežno delo, zato je pomembno, da imate pri sebi pravo orodje.
 2. Po končanem delu iz štirih preostankov palet ustvarite kvadrat, na katerega boste ob notranji strani kotov pričvrstili noge stare mize:

 1. Lepe in ohranjene kose palete, ki ste jih v prvi točki odstranili, z žeblji pričvrstite na kvadratni okvir tako, da bodo letve tesno ena ob drugi. Na sredini mize pustite podolgovato in ozko luknjo, ki bo predstavljala prostor za naš botanični vrtiček. Na sredini, kjer je sedaj prostor, ga v naslednjem koraku ne bo več, saj ga boste morali ograditi z ostanki palet tako, da bo postal kot nekakšna »kad«, ki je ugreznjen, a obdan z lesom:

 1. Prostor zapolnite z zemljo in začnite s sajenjem rož, kaktusov ali začimb. Miza je končana.

Potrebno je samo malo iznajdljivosti in dobre volje, da bi lahko uživali v sadovih svojega dela na koščku zemlje, kjer se prepustite samo samemu sebi.

Menu