Nasveti za jesensko miganje na prostem

Jesen je najboljši letni čas za gibanje na prostem. Takrat, ko se vsi že vrnemo iz dopustov, šola spet beli glave učencem, imamo pred seboj ogromno opravkov, ki le čakajo, da jih obkljukamo, ko se nam poštni predal polni z elektronskim sporočili … Takrat, ko se naše življenje spet vrne v normalo.

Jesen je obdobje med družabnim poletjem in praznično zimo, kar pa še ne pomeni, da morajo ti trije meseci biti popolnoma dolgočasni in brez aktivnosti. Ne glede na to, ali kolesarite, plezate, hodite v hribe ali skačete s padalom, je bistveno, da uživate nizke temperature, svež zrak, manj gneče in se počutite odlično v svoji koži.

Ostanite fit z dolgimi sprehodi

Načrtujete dolg ali kratek sprehod? Eno- do dvourni pohod od vas ne zahteva veliko priprav, a daljši sprehodi potrebujejo načrt. Čeprav hoja sama po sebi izgleda čisto enostavna, je pomembno, da med pripravami damo veliko poudarka na svoje noge. Ojačajte meča, sprednje in zadnje stegenske mišice, da bi se izognili bolečim krčem in neprijetni bolečini.

Oblecite si primerno opremo, četudi greste »samo« na sprehod, saj vam lahko napačna obutev hitro pokvari načrte. Vedno spakirajte tisto, kar nujno potrebujete, in s prtljago ne pretiravajte. Ne pozabite s seboj vzeti vode, saj si ne želite dehidrirati, četudi so temperature nižje. Pri hoji do treh ur načeloma vodo, ki jo boste spili, nesete s seboj, za daljše pohode pa boste morali razmisliti, kjer se bi lahko vmes napojili. Ne pozabite na ogljikove hidrate, ki jih naše telo potrebuje, da bi zdržalo tak tempo.

Tek v naravi

Jeseni se poskusite izogniti mestnemu smogu in za tek izberite trim steze oz. naravo in gozdove, če jih le imate v svoji bližini. Edini minus teka v naravi je ta, da ne morete vplivati na to, kakšna bo vaša podlaga, zato se držite naslednjih nasvetov, da bi čim dlje ohranili vaša kolena in gležnje zdrave. V kolikor tečete v hrib, poskusite ne gledati v vaša stopala, temveč nekaj metrov vnaprej, da boste svoje gibe prilagajali morebitnim koreninam, kamnom itd. Ko vidite, da ne zmorete več, brez slabe vesti hodite nekaj metrov, da pridete do zraka – tudi najboljši tekači si hojo privoščijo. Navzgor skrajšajte korak, navzdol pa se prepustite in tecite slalom, da ne bi izgubili kontrole nad svojimi gibi.

Načrtujte svojo tekaško pot in se osredotočite na čas, ne na razdaljo, ki jo morate nujno doseči. S seboj vzemite dovolj tekočine in če se odpravljate v hribe ali neznane predele, iz varnostnih razlogov pojdite s prijateljem ali tekaškim znancem, ki bo urgiral v primeru morebitnih poškodb.

Gorsko kolesarjenje

Ta šport ponuja zabavo, spoznavanje novih krajev in adrenalin – nekateri celo pravijo, da je to naslednji nivo takoj po teku v naravi. Kolesarjenje lahko pokuri do 600 kalorij v eni uri in izboljša kardiovaskularno vzdržljivost, pri spustu pa aktivno dela celoten zgornji del, ki ga morate okrepiti, če želite ohraniti ravnotežje.

Začetniki se morajo najprej spoznati s kolesom in njegovimi prestavami, kar vam bo olajšalo kolesarjenje na zahtevnih poteh. Pri dvigovanju se lahno naslonite na sprednji del kolesa, roke zadržite v malenkost ukrivljeni pozi, zadnjo plat pa ohranite na sedežu. Ob spustu se usmerite ravno obratno, nagnite se malenkost nazaj, svojo hitrost pa kontrolirajte tako, da sprednje zavore lahno stiskate ter spuščate medtem, ko nežno stiskate zadnje.

Bi poskusili s plezanjem?

Plezanje je izredno zanimiv šport, pri katerem dela celo telo, čeprav tako na prvi pogled mogoče ne izgleda. Nekateri plezalci celo življenje ostanejo v dvoranah, drugi pa se teh kmalu naveličajo in se odpravijo na svež zrak, kar se jim zdi bolj zanimivo in avanturistično.

Za začetnika v tem športu je najbolj pomembno, da si poišče osebo, s katero bo delila enako strast. Sreča, ki so jo deležni plezalci, je, da so izkušeni športniki izredno veseli novih navdušencev, zato lahko pozabite na tremo, sram in neudobje, saj so vsi bili enkrat v vaši poziciji in dobro vedo, da vas bo plezanje že prvič popolnoma prevzelo. Če želite domov priti živi in zdravi, nikoli ne poslušajte nasvetov »uličnih« amaterjev, ki se s plezanjem nikoli niso ukvarjali, temveč se raje posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo pravilno svetoval tudi nakup opreme in pokazal primerne gibe, da bi od aktivnosti zaužili karseda veliko.

 


Imate motivacijo, manjka pa vam le še športna oprema? Ne skrbite, bolha.com poskrbi za vas tudi pri jesenskih športih. Oglejte si ponudbo.

ŠPORTNA OPREMA

 


Še nimate aplikacije? Hitro si jo naložite in spremljajte ter objavljajte aktualne oglase kar iz naslanjača! Ali kleti!

Menu