Nova gradnja – pričakovanja in realnost

Odločitev, da boste začeli z gradnjo svojega novega domovanja, je izjemen korak naprej in v osebi zbudi mešane občutke, med drugim navdušenje in strah. Dobite priložnost, da si zgradite svoj lasten kabinet, vgradno omaro, stene prebarvate v najljubši barvi … Hkrati pa vas preveva strah pred neznanim in pred tem, kaj gre lahko narobe.

Odvisno je od velikosti doma, vremenskih razmer, delavcev, financ in še marsičesa, a gradnja novega doma se lahko zavleče tudi na nekaj let. Potrebno je biti pripravljen na pomembne odločitve skozi celoten postopek in zavedati se je treba, da bo proces izredno fizično in psihično naporen.

Tukaj priskočimo mi na pomoč. Sestavili smo vam časovnico gradnje novega doma, da si boste lažje predstavljali potek, še posebej, če se v to podajate prvič.

Načrtovanje in dizajniranje doma

(pred gradnjo)

Preden začnete s čimerkoli, je potrebno imeti dovršen načrt, ki vam ga lahko pomaga sestaviti tudi arhitekt. Na tej točki vidite, koliko finančnega vložka boste potrebovali in koliko je potrebno ter na kakšen način, da sanje postanejo resničnost.

V tej fazi se vprašajte po številu kvadratnih metrov, ki jih potrebujete, v katero smer naj bo obrnjena spalnica, kje si želite, da bi bile postavljene vse spalnice … Načrtujte vse takšne in podobne podrobnosti.

Sledi razgovor in sodelovanje z notranjim oblikovalcem (če si ne želite vsega urejati sami), saj vam bo pomagal pri zaključnih lepotnih delih in pri »ličenju« vašega doma.

Nakup zemljišča

(pred gradnjo)

Ne glede na velikost doma, za katero ste se odločili, v vsakem primeru boste morali poiskati primerno površino, ki jo boste kupili. Poglejte si, kolikšna je cena na kvadratni meter in poskusite najti parcelo, ki čim bolj sovpada z vašimi željami in financami, ki jih premorete.

Najbolje je, da se o tem pogovorite s svojim arhitektom, saj vas lahko usmeri na pravo mesto takrat, ko boste vi že obupali. Za nakup zemljišča obiščite tudi portal bolha.com.

Priprava zemljišča

Čas je, da baklo predate strokovnjakom, ki bodo poskrbeli, da bo nova parcela dobila svojo obliko. Vse bodo postavili na mesto in poskrbeli, da lahko brez težav začnete z gradnjo svojega novega doma.

V tej fazi pričakujte veliko težkih orodij, izkopavanj, poravnav – vse glede na arhitektov načrt. Kmalu boste opazili površino, ki jo lahko začnete »obdelovati« po mili volji.

Gradnja

Na tem mestu poskrbimo za oporo, temelje in okvirje. Strokovnjaki bodo območje polivali s cementom, ki bo služil kot opora novemu domu, sledile bodo betonske plošče, nato pa se lahko začne »uokvirjanje« tal, sten in strehe. Na to glejte kot na okostnjaka hiše, ki si ga bo prišel ogledati strokovnjak in preveriti, ali je bilo vse postavljeno tako, kot je potrebno. V tej izredno strukturni fazi ste odvisni tudi od vremenskih razmer, saj bo v primeru vlage cement potreboval več časa, da se strdi in posuši.

Surova notranjost

Zdaj, ko imate osnovno strukturo doma, lahko delavci začnejo s »polnjenjem« stvari, ki bodo hiši dali primerno obliko, kot so hladilni, toplotni, električni ter vodovodni sistemi. Sledi izolacija in konkretne stene. V kolikor ste zainteresirani za vgradnjo varnostnih sistemov in solarnih panel, je zdaj čas, da to svojemu kompleksu tudi dodate.

Tla in barvanje

Sledi faza, ki bo domu dala možnost, da izgleda skoraj kot končan projekt. Postavljajo se tla, sobe dobivajo obliko, bodoči lastniki domovanja pa bodo z vsakim dnem imeli večji nasmešek na obrazu.

Izbiranje tal je izredno pomembna odločitev, saj je potrebno določiti vaš način življenja, stil ter razpoložljive finance. Preverite prednosti in slabosti vsakega materiala in premislite, ali bi ta bil primeren za vaše domovanje.

Stavbno pohištvo in aparati

Dostavljalci se bodo v tej fazi pogosto pojavljali pred novo zgrajeno stavbo, saj je čas za pohištvo in aparate, ki ste si jih zaželeli. Poskrbite, da si ne premislite zadnji trenutek pri izbiri zofe ali kuhinje, saj bi to znatno premaknilo datum vaše vselitve. Predno se zaženete v nakup, podrobno preučite vse aplikacije, ki so ustvarjene zato, da vam pomagajo pri vizualizaciji doma in ustvarjanju realne slike prostorov.

Odštevanje

Čas je za zadnje podrobnosti in pozitivna čustva, ki jih ne boste mogli skriti, saj se bliža konec tega ogromnega projekta. Preden se vselite, še enkrat preverite, ali so vse stvari postavljene na svoje mesto in ali je vse, kar ste od doma želeli, tudi pred vami.

Zaključek

Začenja se najljubši del projekta, pa vendar je pred vami še nekaj malenkosti, ki jih morate opraviti, preden se dokončno preselite.

Sprehodite se po domu in poglejte, ali so kje potrebni popravki, zapišite si opombe, preverite, ali bi bilo smiselno dodati še več varnostnih filtrov v hišo, na dom poglejte iz oči kradljivca in si lokacijo oglejte kot prostor, kamor bi lahko vstopili brez težav in iz njega pobrali vredne predmete.

Ne glede na to, s kom boste sodelovali in kdo vam bo nudil pomoč pri gradnji doma, vedno izražajte svoje ideje, mnenje in želje. Tako bo hiša točno taka, kot ste jo vedno sanjali, saj si ne želite, da bi sredi procesa obžalovali prikrite podrobnosti, ki jih niste želeli deliti z drugimi.


Smo vas prepričali v akcijo, a nimate vseh orodij, da bi jo realizirali? Ni problema, obiščite portal bolha.com in najdite tisto, kar vam manjka.

GRADNJA

Menu