Potovati z otrokom – mala malica

Potovanja so »in« čez celo leto, ne le poleti, in za avanturistične duše so popularna celo življenje, ne le v času študija, ko smo imeli časa na pretek. To pomeni, da se potovanja razvijajo skupaj z vami – spreminjate se vi, spreminja se način potovanja. Sploh ni nujno, da se vaše avanture končajo, ko enkrat dobite podmladek; takrat se dogodivščine v tujini šele začnejo! Kako se odpraviti na pot z našim najmlajšim v vozičku, preberite v naslednjih vrsticah. 

Ste naveličani mukotrpnega pakiranja in potovanja z otrokom? Ste zamorjeni, ker menite, da lahko kar pozabite na čezoceanske lete, saj jih dojenček ne bi mogel zdržati? Res je, počitnice niso enostavne, če imamo ob sebi paglavca, ki nam »kravžlja« živce, a na srečo obstajajo različni načini, kako vaš popotovalni duh vseeno spraviti na plano.

 1. Strateško pakiranje

Ni pomembno le, kako pakirate stvari za potovanje, temveč veliko bolj pomeni način, kako odpakirate prtljago na potovanju.

 • STORITE TO TAKOJ. Čim prispete na cilj, poskusite sobo ali apartma preurediti na način, da se boste počutili kot doma. Otroka položite na tla z igračami, starejšega animirajte s pobarvankami (ali prosite partnerja, da vam pomaga) in se lotite pospravljanja. To, da boste imeli vse na pravem mestu, vam bo dalo občutek organiziranosti in ne boste se po nepotrebnem ubadali s tem, ko boste imeli najmanj časa.
 • UREDITE SI PREVIJALNO MIZO. S seboj prinesite otroške vlažilne robčke, pripravite površino za previjanje (lahko je tudi miza v hotelski sobi, če jo ustrezno podložite z brisačami), položite kup čistih plenic na kup poleg mize.
 • USTVARITE IGRALNO POVRŠINO. Ob tem, ko boste v kot postavili otroške igrače in naredili pravi mali otroški kotiček, se bo otrok počutil kot doma in se igral, ko bo občutil potrebo po tem.
 • PRIPRAVITE »KUHINJO«. Četudi vaša hotelska soba nima kuhinje, pripravite prostor, kjer boste hranili otroške stekleničke, otroško hrano, prigrizke in vse, kar potrebujete ob nujni situacijah pri roki.
 1. Pametno počivanje

Vaš otrok potrebuje svojo rutino, kar vključuje tudi spance, a ker si ne želite cele počitnice preživeti ob gledanju njegovega dremanja, si preberite naslednje strategije.

 • SPREHAJAJTE SE. Nekateri otroci preprosto ne želijo zaspati v drugi otroški posteljici, zato svetujemo, da se z njim odpravite na dolg sprehod v dobro poznanem vozičku, kjer bo otrok zadremal.
 • NOSITE SVOJEGA OTROKA. Če imate izkušnje s tem, da vaš otrok nikakor ne zaspi v vozičku, ga nosite v kenguruju, ki ga, svetujemo, raje nekajkrat preizkusite doma, preden ga spakirate s seboj.
 • POJDITE NA PANORAMSKO VOŽNJO. Da bi bolje spoznali lokacijo, na katero ste prišli, se lahko usedete v avto in otroku v otroškem sedežu ponudite panoramsko vožnjo, med katero bo zaspal.
 • ZASPITE Z NJIM. Nič ne de, če boste med otrokovim spancem ostali v sobi – če potrebujete počitek, si ga vzemite. Na tak način boste pridobili dovolj energije, ki vam bo pomagala, da na potovanju ne pregorite bolj, kot doma.
 • NE POZABITE NA RUTINO. Nič ne zmoti otroka bolj, kot ga zmede prekinitev njegove rutine, zato poskrbite, da mu ne boste mešali štren po nepotrebnem.
 1. Hrana na poti

Vam pokušina lokalne hrane pomeni toliko, da se ji ne morete odreči? Tudi to je mogoče z otrokom.

 • ZAJTRK V SOBI. Ker so naše aktivnosti v času dopusta omejene z otrokovim spancem in dremanjem preko dneva, je najbolj smiselno, da porabimo čim manj časa z zajtrki – pripravite si hitre obroke, ki vam nikakor ne vzamejo preveč časa, kot je sadje, žemljice, kosmiči itd.
 • Kjerkoli je dovoljeno, lahko dojite, če se ob tem ne počutite neprijetno.
 • POGLEJTE SKOZI PRSTE. Četudi doma nikoli ne dovolite gledanja televizije med obroki, je mogoče na potovanjih čas, da otroku pogledate skozi prste zavoljo svojega lastnega uživanja. Ko želite uživati v lokalni restavraciji, s seboj prinesite tablico z risankami, ki jo bo otrok lahko gledal medtem, ko boste vi razvajali svoje brbončice.
 • JEJTE ZGODAJ. Res je, da se romantična večerja po navadi začne po 20. uri zvečer, a zavoljo drugih gostov v restavraciji razmislite o tem, da bi na zadnji obrok v dnevu prišli uro ali dve prej, ko prostor še ne bo poln ljudi in otrok ne bo utrujen.

Zdaj pa uživajte!


Otrok potrebuje svojo opremo. Zakaj je ne bi poiskali na portalu bolha.com? OTROŠKA OPREMA

Menu