Praktični nasveti za izgubo kilogramov med dopustom

Ženske celo leto za zdravje in izgled svojega telesa skrbimo z dietami, telovadbo in vzornim življenjskim slogom, da se poleti dobro počutimo v svoji koži in v novih kopalkah. Nekatere se na dopustu sprostijo in niso več pozorne na vsako malenkost, ki jo vržejo vase, druge pa se tudi ob morju držijo svojih vsakodnevnih načel.

Kako poskrbeti, da na dopustu ne pridobimo nazaj vseh kilogramov, ki smo jih tekom leta pridno izgubljale? Kako se disciplinirati, da nas dobra morska hrana ne zavede in da nas ne premamijo topli dišeči rogljički iz pekarne v kampu? Kaj storiti, da nam med dopustom ne »uplahnejo« mišice?

1) Vzemite si dopust od alkohola.

En od najpametnejših načinov, da se rešite odvečnih kilogramov, je, da se odpoveste alkoholu. Na žalost kozarec mojita in chardonnaya vsebuje veliko kalorij a zelo malo hranilnih vrednosti, zato se alkoholu na splošno izogibajte vsaj šest tednov. Namesto tega se poslužujte vode in limonade.

2) Skrbno izbirajte ogljikove hidrate.

Velika večina ogljikovih hidratov je kompleksnih, kar pomeni, da nam njihova vsebnost ob zaužitju poviša inzulin, kar prispeva k akumulaciji maščobe in rejenju. Če se jim že ne morete upreti, jih zamenjajte z polnozrnatimi ter jejte rjavi basmati riž, polnozrnati kruh itd. Majhna sprememba že močno vpliva na boljše počutje.

3) Še bolje je, če se jim izogibate.

Za nekaj tednov se popolnoma odpovejte ogljikovim hidratom in pustite telesu, da se sčisti. Pojdite na uravnoteženo dieto z veliko zelenjave, sadja, oreščkov, olivnega olja, proteinov in mlečnih izdelkov, ki vsebujejo manj maščob.

4) Juha je zakon!

Juha je, glede na raziskave Penn State Univerze, dobra izbira, ko si na hitro želimo pripraviti obrok in se kvalitetno najesti. Tekočina iz juhe nas bo prej nasitila in nam dlje časa ponujala občutek zadovoljenosti. V kolikor se bojite, da bo velik krožnik juhe premajhen za lahno večerjo, jo pojejte vsaj za predjed in s tem poskrbite, da boste zaradi sitosti pojedli manj kalorične hrane, ki ji sledi pri glavni jedi in (morebitni) sladici.

5) Vpeljite pravilo treh četrtin.

To je zelo enostavna sprememba, ki jo je sposoben narediti vsak v svojem življenju. Skrivnost je v tem, kako in s čim si napolnite krožnik – zelenjava naj bi idealno pokrivala 75 % krožnika, meso in ogljikovi hidrati pa le 25 %. Namen takšnega razvrščanja je, da so meso in ogljikovi hidrati »posladek«, zelenjava pa vodilo. Če vam zmanjka idej, kaj si lahko za kosilo ali večerjo pripravite iz zelenjave, na Bolha.com pobrskajte po kuharskih knjigah, ki jih nikoli ne zmanjka.

6) Preprosto zmanjšajte količine.

Zavedajte se, da količina hrane, ki jo naložite na krožnik, ne predstavlja količine, ki jo morate pojesti za normalno dnevno funkcioniranje, temveč je to želena količina, ki nam jo narekujejo lačne oči. V 92 % si hrano pripravljamo sami, zato imejte to v mislih naslednjič, ko boste kuhali zase in si obrok nalagali na krožnik. Vam bo bolj pomagal manjši krožnik, saj sami nimate občutka, koliko krompirja je že preveč? Menjajte krožnik! Zakaj pa ne?

7) Zmanjšajte sadne zmešančke.

Sadni sokovi so sicer prijetna in osvežilna pijača v vročih dneh, a so vsi izredni malo hranilni, predvsem pa je glavni minus ta, da vsebujejo manj vlaknin in ogromno sladkorjev. Poleg tega ob zaužitju enega kozarca zmešančka sploh nimate občutka, koliko sadja ste spili – šele po obroku začnete šteti, da ste v »smoothie« v bistvu dali eno jabolko, eno banano, eno pomarančo, pest jagod in pest borovnic. Ste prepričani, da bi takšno količino sadja pojedli, če bi ga imeli v skledi na mizi, ne pa stisnjeno v kozarcu? Namesto sadnih sokov se raje poslužujte zelenjavnih zmešančkov ali pa celega kosa sadja, ki se ga boste do potankosti zavedali.

8) Spremenite način pitja kave.

Kava sama po sebi ni slaba ideja, imajo pa negativne učinke mleko in sladkor takrat, ko pijemo capuccino ali si v kavo vsujemo kar dve vrečki sladila. Med dopustom si namesto kave z mlekom naročite dolgo črno kavo, zeleni, črni ali zeliščni čaj. Po tem času boste hitro opazili, da mlečne pene in mlečnih maščob sploh ne morete več zaužiti, s tem pa si boste naredili veliko uslugo.

 

Vse je stvar v spremembi mišljenja. Verjemite, da zmorete, in vse lahko dosežete.

 


V kolikor voljo za izgubo kilogramov že imate, potrebujete pa le športne obleke, ne pozabite pokukati na bolha.com in si ogledati pestro izbiro ženske in moške opreme za rekreacijo.

ŠPORTNA OPREMA

Menu