Primerjajte svojo plačo!

Če ste trenutno v dilemi, ali bi se na delovnem mestu pogajali za povišico ali ne, smo vam priskočili na pomoč ob ravno pravem času. Na kakšen način boste pristopili do delodajalca, vam žal ne moremo izdati, lahko pa vam pomagamo pri ugotavljanju povprečne plače v Sloveniji (in v drugih državah) na področju vašega dela. Pred vami je namreč nov portal, ki razkriva nekaj številkic, ki ste si jih vedno želeli izvedeti – www.placa.si. Vprašanje »Kolikšna je pa tvoja plača?« sicer še vedno ostaja skoraj tabu, a vedno lahko pokukate na portal in ugotovite, koliko za enako delo prejemajo drugje.

 

Se vam sliši zanimivo?

Na portalu www.placa.si poteka stalna raziskava, v kateri je sodelovalo že več kot 5500 zaposlenih, zato v odgovarjanje na nekaj kratkih vprašanj vabimo tudi tebe.

Izberite svoje delovno mesto. Naši strokovnjaki so sicer podrobno preiskali vsa možna delovna mesta, a če se slučajno najde še kakšno, ki smo ga pozabili, ste vljudno vabljeni, da nam svetujete pri tem.

Zapišite delovne izkušnje. V današnjem času je menjava službe in kariere stalna praksa, a tukaj nas ne zanimajo leta delovnih izkušenj na splošno, temveč samo pri tem delodajalcu oz. na tem delovnem mestu, za katero vas zanima povprečje plače v Sloveniji (in v drugih državah).

Osnovna plača. Zapišite vašo osnovno plačo brez dodatkov in provizij. Bodite iskreni, saj bomo le tako mi in tudi vi dobili verodostojne podatke.

Imate finančne ugodnosti? Koliko nagrade, provizije in dodatkov prejemate poleg osnovne plače? Prejemate božičnico oz. katerikoli drugi dodatek ob zaključku leta? Zapišite ga in nam pomagajte priti do ključnih rezultatov.

Ugodnosti izven financ. Kaj vse vam ponuja podjetje, ki se ne more meriti v denarju? Zaposleni je včasih deležen različnih bonitet, kot so kuponi za hrano, voucherji za potovanja, izobraževanja v sklopu delovnega mesta, dodatni dnevi dopusta itd. Premislite kaj prejemate (oz. česa ne dobivate) in pomislite, ali je potrebno s tem seznaniti tudi vašega delodajalca.

Demografija. Ob koncu rešite  še nekaj demografskih podatkov, ki nam bodo pomagala redno osveževati podatke o vzorcu, ki je sodeloval v raziskavi in predstavlja dobršen reprezentativen del prebivalstva.

Bogati rezultati. S tem, ko boste zaključili, se vam bo odprla stran o povprečni plači na tem področju v Sloveniji, hkrati pa boste videli podatke o številu sodelujočih in o tem, za koliko odstotkov nad ali pod povprečjem se z vašim prihodkom nahajate. Prav tako boste lahko povprečno plačo primerjali z drugimi na podobnih delovnih mestih, ki imajo morda zaključeno drugo stopnjo izobrazbe, kot vi, hkrati pa vam bo izpisalo podatke (če so dostopni) tudi iz drugih držav.

Plača glede na delovno mesto

Četudi ne delate na področju denimo administracije, si lahko ogledate, okrog katere številke se prihodki v tem sklopu vrtijo pri nas. Ti podatki so nadvse uporabni za srednješolce, ki se morajo vpisati na perspektivno univerzitetno smer študija, prav tako pa se vam bodo zdeli zanimivi v primeru, če ste razmišljali o spremembi kariere, kar v današnjem času ni noben bavbav.

Portal www.placa.si vam torej omogoča vpogled v plače po Sloveniji, ki predstavljajo pomemben del življenja vsakega zaposlenega. Verjamemo sicer, da prihodki niso glavni del delovnega mesta in da ogromno šteje tudi pravo delovno okolje, prijazni odnosi s strani delodajalca, dobro povezovanje s sodelavci itd., pa vendar verjamemo, da je denar zelo pomemben aspekt, ki vodi do zadovoljstva in mirnosti v življenju.

Zato hitro v akcijo – sodelujte v raziskavi in se seznanite s podatki, ki jih potrebujete. Ravno z njimi imate morda lahko že prvi argument, ki vam bo pomagal do povišice in odločitve, ali zamenjati službo ali ne. In do podatka o tem, kdaj boste z vašo trenutno plačo postali milijonar!

www.placa.si

Menu