Vse najboljše, Slovenija!

Torta, svečke, rojstnodnevne pesmi, zabave, koncerti v živo, dela prost dan … Tako, kot se spodobi za dan državnosti oz. za dan, ko je Slovenija postala neodvisna. Lahko smo ponosni na to, da smo pred 25 leti v želji po samostojnosti stopili skupaj. Na podoben način se je zemljevid sveta že večkrat preobrazil, saj so skozi zgodovino že mnogi narodi začutili enako potrebo po tem, da postanejo suvereni.

Sosednja Hrvaška

Začnimo s sosednjo državo, s katero nimamo skupnih le korenin, temveč si delimo tudi dan državnosti. Tudi Hrvaška dan državnosti namreč praznuje 25. junija, in sicer ji je to uspelo leta 1991, tako kot nam. Na ta dan je Državni zbor sprejel Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Hrvaške, uradno pa je samostojna in neodvisna postala 8. oktobra istega leta.

Velike Združene države Amerike

Leto 1776 Američanom ostaja zapisano v glavi kot leto, ko so 4. julija sprejeli Deklaracijo neodvisnosti od Združenega kraljestva. Že tradicionalno se na ta dan prirerajo parade, politični govori, ognjemeti, koncerti, karnevali, pikniki …

Ločeni Češka in Slovaška

Češkoslovaška republika je kot ena država obstaja med letoma 1918 in 1992, s tem, da je imela v času druge svetovne vojne kratko prekinitev, kar je predstavljalo šok in ponižanje za zahodne sile. Za posledicami žametne ali nežne revolucije, ki je leta 1989 zrušila dolgoletni komunistični režim, se je 1. januarja 1993 sporazumno razdelila v dve samostojni republiki – Češko in Slovaško.

Leto 1960 – leto afriške neodvisnosti

Leto 1960 je bilo prelomno za nekaj afriških držav. Kamerun si je z oboroženimi silami priboril neodvisnost od Francije in Velike Britanije. Madagaskarju, ki je od leta 1946 spadal pod francosko oblast, je junija tega leta uspelo ločiti se od Francije in tako dobiti prvega republiškega predsednika. Tudi državi Niger si je uspelo priboriti neodvisnost od Francije, ki jo je kot kolonijo zasegla že leta 1898. Burkina Faso popolno neodvisnost od Francije slavi od 5. avgusta 1960, istega leta pa so se kot neodvisne države zmagovalke, ločene od Francije, izkazale še Slonokoščena obala, Čad, Srednja afriška republika, Kongo, Mavretanija, Togo, Benin, Gabon. Od Velike Britanije sta se istega leta ločili Somalija in Nigerija

Stoletje španske izgube

Večina Latinske Amerike se je med letoma 1810 in 1825 ločila od Španije. To so bile načeloma bivše španske kolonije, ki so si priborile neodvisnost. Tako je leta 1821 to uspelo Mehiki, do leta 1822 Venezueli, Ekvadorju in Kolumbiji, 1818 Argentini, 1897 Portoriku in leta 1902 Kubi.

Zbogom, Sovjetska zveza

Iz nekdanje Sovjetske zveze danes poznamo 15 držav, ki so razdeljene na pet geografskih skupin:

  1. Baltske države: Litva, Latvija, Estonija.
  2. Osrednja Azija: Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan.
  3. Vzhodna Evropa: Belorusija, Moldavija, Ukrajina.
  4. Evrazija: Rusija.
  5. Južni Kavkaz: Armenija, Azerbajdžan, Gruzija.

Litva se je leta 1990 prva odcepila od te veledržave, sledili sta ji Estonija in Latvija leta 1991. Baltske države so se po razglasitvi neodvisnosti usmerile na Evropsko unijo in Nato, medtem, ko se je ostalih 12 držav osredotočilo na CIS oz. na ustanavljanje zveze bivših sovjetskih držav – Skupnost neodvisnih držav.

Ni še konec …

Portugalska je v 20. stoletju izgubila Mozambik, Angolo, Zelenortske otoke, v 18. stoletju pa Brazilijo, ki letos v Rio de Janeiru gosti poletne olimpijske igre. Velika Britanija se je poslovila od Afganistana, Bahamov, Bahrajna, Barbadosa, južnoameriškega Beliza, Bocvane, Mjanmara, Cipra, Fidžija, Gambije, Gane, Indije in navsezadnje – Kanade. Vietnam in Južna Koreja sta se osamosvojile od Japonske, Tibet pa je še vedno pod nadzorom Kitajske in se imenuje Avtonomna regija Tibet.


Svet se spreminja. Na eni strani nastajajo nove države, po drugi pa se vedno bolj združujemo v različne povezave. V vsakem primeru pa je svet čudovit, zato se splača pokukati izven meja. Dnevi državnosti ali neodvisnosti so lahko odlična potovalna priložnost, za načrtovanje in kot obvezno opremo na potovanju pa se razglejte med vodiči na bolha.com:

VODIČI LONELY PLANET

 

Menu