Za 1. maj gremo na roadtrip!

Roadtrip je zadnje čase vedno bolj pogosta alternativa za preživljanje dopusta in počitnic na novih, še neodkritih krajih. Prednost takšnega popotovanja je svoboda, ki nam jo daje cesta, in dejstvo, da si lahko kadarkoli premislimo in namesto v Zadar zavijemo v Sarajevo. Kam se boste pa vi odpravili za letošnje prvomajske počitnice?

V spodnjih vrsticah vam bomo na kratko predstavili nekaj idej za letošnji pobeg z avtodomom ali šotorom, na katerem boste uživali.

1) Balkan

Zakaj balkanske države? So fascinantne, raznolike, popolnoma na dosegu roke, blizu za kratke, enotedenske izlete, prijazne, polne zanimive zgodovine in nepozabnih zgodb … Če je še v zadnjih letih prejšnjega tisočletja prostor veljal za vojno območje in so ga turistom odsvetovali, je Balkan trenutno v razcvetu! Ni še masovnega turizma (no, razen na Hrvaškem), zato smo kot popotniki še vedno lahko priča nedotaknjeni naravi, prijetnim ljudem, tišini in osami takrat, ko jo potrebujemo. Je poceni destinacija, ki jo je zaradi primerne klime najbolje obiskati spomladi. Ni težav z jezikom, saj se bomo z »brati Jugoslovani« vedno sporazumeli takrat, ko si bomo to želeli, najverjetneje pa boste skoraj v vsakem mestu in vasi našli nekoga, ki je nekoč in nekdaj v času skupne države opravljal vojaško obveznost ali delal pri nas, zato se bo z vami trudil govoriti »po naše«.

Hrana je izjemna, poceni in nasitna, v kombinaciji s kratko žgočo pijačo pa dobi pravi balkanski okus. In ni nujno, da se prehranjujete le s čevapčiči in pleskavicami v lepinji, Balkanci namreč pridelujejo tudi ogromno zelenjave, ki jo vlagajo ali preprosto narežejo v šobski solati.

Začnete lahko v istrskem Buzetu, nadaljujete proti znamenitim Plitvicam, si ogledate zgodovinski Drvar, se odpeljete proti čarobnem Sarajevu, spustite do kamnitega Mostarja in smaragdnega Njeguša, nadaljujete do mondene Budve in albanskega Shkoderja, preskočite Tirano in pristanete v Sarandi, zavijete do fascinantnega Syri Kalterja, se vrnete do Ohrida in Skopja, potem pa čez Srbijo in Hrvaško domov.

2) Italija

Italija je država, ki se lahko pohvali z dobro urejenimi cestami in prometnimi signali, zato je za nas, avanturiste po duši, popolnoma prijazna država, kjer se lahko varno pripeljemo od ene do druge destinacije. Njena obala je čarobna, krasijo jo smaragdna jezera in zgodovinsko pomembna mesteca, hrana je raznolika in nasitna (in, priznajmo si, v kolibi, ki na zunaj izgleda, kot da ni nikoli ugledala elektrike in tekoče vode, bomo jedli najboljšo večerjo v življenju), moda vabi tudi, če smo na tesnem z denarjem itd.

Tudi v Italiji jezik ne bo predstavljal težav, saj vsi dobro vemo, kako odlični smo v neverbalni komunikaciji – na desni roki stisnemo prste skupaj, prepognemo zapestje navzgor in pomigamo naprej-nazaj …  Vsi so razumeli, kaj ste želeli povedati, kajne?

Toskana očara s svojimi lepotami, zato za prvomajske počitnice svetujemo regijo, ki prav cveti v pomladi in kar kliče na obisk vsakega, ki lahko opazi njene čare. Prva postojanka naj bodo Firence, svetovno znane po umetnosti in renesančni arhitekturi. Brbončiče si z vinskimi okusi razvajajte nekaj kilometrov južneje, v Chiantiju, ter si v Panzanu privoščite domač steak, ki vas bo okrepčal za naslednji dan. Ob Sieni se peljite do srednjeveškega Duoma in se ustavite na svetovno znanem trgu. Naslednja postojanka je Montalcino, kjer si privoščite degustacijo rdečega vina, nadaljujte z vožnjo po toskanski nepozabni pokrajini z zelenimi griči, cipresami in mesti na vrhu hribčkov. Kosite v Pienzi in čez Montepulciano popotovanje zaključite v Orvietu, od koder se boste vrnili na sever domov.

3) Avstrija

Je blizu, je sofisticirana in ponuja obilo možnosti za aktivne počitnice. Glede na majhnost države premore kopico geografske raznolikosti, ki fascinira v popolnoma vsakem pogledu. Poleg narave ponuja veliko zgodovinskega ozadja, ki se kaže v arhitekturi mest in mišljenju ljudi. Skozi tok zgodovine nam je država dala ogromno znanih ljudi, ki so na takšen ali drugačen način vplivali na razvoj človeštva – Sigmund Freud, Joseph Haydn, Gustav Klimt, Oscar Kokoschka, Niki Lauda, Franz Liszt, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert itd.

Roadtrip po avstrijskih Alpah bo dih jemajoč. Začnite v Beljaku in nadaljujte najdaljšo pot v tem sklopu – do Bregenza na vzhodnem bregu Bodenskega jezera. Nadaljujte v Lech in si privoščite degustacijo odličnega sira, nato se zapeljite v St. Anton am Arlberg, ki je znano kot smučarsko središče, nato pa pojdite po cesti do Innsbrucka, kjer vas bodo navduševale zelene doline, ki vas bodo obdajale. Pot se nadaljuje po A12 in kasneje po 178/170 do pisanega središča mesta v Kitzbühlu, nato pa po B161 do resorta Zell am See, ustvarjenega posebej za ljubitelje aktivnih počitnic. Pot naj vas vodi po najbolj znani alpski poti Grossglockner High Alpine Road, ki vas vodi direktno v osrčje narodnega parka. Po vožnji ob cvetočih gozdovih in vabljivih gorah boste prišli v Beljak, od katerega izberite avtocesto proti Celovcu in nato hitro cesto S37 do Launsdorfa, ob kateri boste lahko občudovali Hochosterwitz grad. Nadaljujte do Gradca, mesta, znanega po svoji hkrati moderni arhitekturi in renesančnem središču. Ste na polovici poti, ki vas bo v nadaljevanju vodila proti Hallstattu, Salzburgu, Wachau-u in Dunaju, kjer boste svoj road trip zaključili v stilu.

 

Idej je veliko, zato ne čakajte – usedite se v avtodom ali v avtomobil, pripravite glasbo, dobro voljo in potovalne igrice ter se odpravite na nepozabne road tripe!


Da se na poti ne bi izgubili, si omislite navigacijski sistem, ki bo obvladal tudi najbolj zakotne ulice.

AVTO NAVIGACIJA

Menu