Zelen odtenek turizma

Slovenija je še ena izmed redkih držav, ki jo, kamorkoli se ozremo, obdaja pomirjajoča zelena barva narave in ekologije. Je aktivna, zdrava, raznolika država z nešteto zanimivimi destinacijami, ki spodbujajo turizem, ljudmi s posebnim značajem in doživetji, ki navdušujejo. Ali ste vedeli, da ima Slovenija že devet destinacij z znakom »Slovenia green«? Katere so te destinacije? Kako jih ohraniti zelene?

Kaj je zeleni turizem?

Zeleni turizem skrbi za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji tako na ravni ponudnikov kot destinacij. Vse poti, ki vodijo do cilja, spremlja skrb za ekonomsko, družbeno-kulturno in naravno okolje. Nudi celostni pristop in razvojno naravnanost, ima nacionalni značaj, lahko se primerja z mednarodnimi praksami, temelji na globalnih kriterijih in uporablja orodje za pozicioniranje ter promocijo.

Ljubljana

Ljubljana ima zeleno dušo. Že v letu 2016 je z nazivom Zelene prestolnice Evrope prebivalce navduševala in navdajala z zgledom, kako organizirati življenje v prestolnici, ki je obisku, naravi in gibanju prijazno. Mesto ima 542 m2 javnih zelenih površin, kar jo, glede na prebivalca, uvršča v eno najbolj zelenih mest v Evropi. Ljubljančani in obiskovalci zelene prestolnice lahko uživajo ob teku v mestnem parku, se družijo ob kavicah in večernih pijačah na obrežju Ljubljanice, obiščejo tržnico v starem mestnem jedru. Nudi prijetne kolesarske izlete, kulinarične in pivovske ture ter, med drugim, tudi supanje po reku.

Cerkno

Ste že preizkusili gozdni selfness? V kolikor verjamemo v zdravilne učinke gozda, nam bo ta vračal s svojimi ugodnostmi in nudil razvajanje ter zelen topel objem narave. Z družino se lahko odpravite na aktiven smučarski oddih v smučarski center, tisti, ki ljubite kulturo in doživetje, pa se sprehodite po soteski Pasica ali do Partizanske bolnice Franja, ki piše zanimive zgodbe.


Smučanje sredi poletja? Zakaj pa ne?

SMUČANJE


Idrija

Unescovo mesto, obdano z zelenimi lepotami Idrijskega, vrača človeku moč in ponuja obilo užitkov ob teku, kolesarjenju in planinarjenju. Sprehodite se po Rakah do Divjega jezera, kolesarite od Idrije do kopališča na Lajštu ali se preizkusite v ribolovu ob kristalni Idrijci. Ljubitelji kulturne dediščine se spustite v Antonijev rov in podoživite dejavnost, ki je v preteklih letih prinašala mestu delovna mesta in prihodek.

Kamnik

Kamniška Bistrica je priljubljena sprehajalna točka, ki svojo čistost nakazuje že v imenu, alpski zrak pa jo dodatno zbistri. Povzpnite se na Veliko planino in si privoščite oddih s pastirji, okusite sir ljubezni in opazujte izdelavo trniča, živa voda v Tunjicah pa vas bo privedla v svet termalnih užitkov v Tuhinjski dolini.

Radlje ob Dravi

Ali ste vedeli, da se na tem koncu Slovenije nahaja prvi biološki bazen, kjer se osvežite, plavate med lokvanji in se ne bojite, kaj se skriva pod vodno gladino? Kraj je poskrbel tudi za trim stezo, na kateri se lahko rekreirate, cela družina pa se lahko odpelje na kolesarski izlet ter obišče čebelarske delavnice, ki bodo izredno zanimive predvsem za otroke.

Rogla – Zreče

Gorski wellness s svežim zdravilnim zrakom Rogli prinaša sloves naravnega klimatskega zdravilišča. Tja se odpravljajo športniki in opravljajo svoje letne priprave, saj narava ponuja obilo možnosti za rekreacijske podvige. Z vzponom do Lovrenških jezer boste izpolnili dnevno dozo gibanja, nagradite pa se lahko s piknikom v naravi.


Stres v službi? Odpočijte si v termah po Sloveniji, veliko jih imamo!

TERME


Celje

Ta biser ob Savinji le streljaj stran obdajajo gozdne stezice in prijetna naravna presenečenja. Podajte se v raziskovanje mestnega gozda in ogled Drevesne hiše, supajte po Šmartinskem jezeru (ali se le odpravite na pohod okoli njega) in se prepustite adrenalinskim podvigom v Pustolovskem parku Celjska koča.

Laško

Ste že obiskali lokalnega čebelarja, ki proizvaja aromatični med in skrbi za čebele, ki so zaradi opraševanja ključne za človeštvo? Ob obisku preizkusite njegove dobrote iz panja ter se prepustite apiterapiji v čebelnjaku s pomirjujočimi zvoki teh marljivih delavk. V mestu poskrbijo tudi za oboževalce piva – doživite pivovsko wellness doživetje, ki je, vsekakor, drugačno od tistega, kar že poznate.

Žalec

V okolici mesta se po Savinjski dolini razprostira kar tri četrtine vseh slovenskih hmeljišč, zato lahko trdimo, da je Žalec postavljen v objem zelenega zlata. Odprli so tudi ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva, ki ga lahko obiščete in tam degustirate njihove lokalne izdelke. Kolesarji in pohodniki se odpravite med nasade hmelja, gurmani pa si privoščite kulinarične užitke in dobrote zelenega zlata.

Slovenija s svojo raznolikostjo ponuja nešteto možnosti za izvajanje in ohranjanje zelenega turizma. Bodimo ponosni na zaklade, ki nam jih je podarila narava.

(povzeto po: Zelena doživetja)


V kolikor bi si želeli bolje spoznati lepote naše male Slovenije, izkoristite pestro ponudbo apartmajev in sob v osrčju narave.

APARTMAJI, SOBE

Menu